Csak azért ejtik a vádat Alec Baldwin ellen, mert újabb nyomozás indulhat

2023. április 21. – 11:10

Másolás

Vágólapra másolva

Az új-mexikói ügyészség ügyészei megerősítették, hogy ejtik a kétrendbeli gondatlanságból elkövetett emberölés vádját Alec Baldwin ellen, amit a Rust című western 2021-es forgatásán lelőtt Halyna Hutchins operatőr ügyében folytattak, de közleményük szerint a döntés nem menti fel az amerikai színészt a bűnösség alól, írja a Los Angeles Times. „A vizsgálatunk továbbra is aktív és folyamatban van” – közölte Kari T. Morrissey és Jason J. Lewis, a két különleges ügyész, akik a múlt hónapban csatlakoztak az ügyhöz.

„A jelenlegi időkorlátok és a bűnüldöző szervek által átadott tények és bizonyítékok alapján a jelenlegi formában nem tudunk eljárni. Ezért a további nyomozás lefolytatása érdekében ejtjük a Baldwin úr ellen gondatlanságból elkövetett emberölés vádját. Ez a döntés nem mentesíti őt a bűnösség alól, és a vádat újra be lehet nyújtani” – írták.

A Los Angeles Times idézett az ügyészek közleményéből, ami szerint Hannah Gutierrez-Reedet, a fegyverekért felelős kellékest továbbra is gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják.

Ahogy arról a Telexen is írtunk, a 65 éves Alec Baldwin kezében 2021. október 21-én az új-mexikói Santa Fében, a Rust című film forgatása közben elsült a kellékként használt fegyver, a lövéstől meghalt a vezető operatőr, a 42 éves Halyna Hutchins, és megsebesült a rendező, Joel Souza. A kellékfegyverben máig tisztázatlan módon éleslőszer volt. A színészt eddig gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták, óvadék ellenében szabadlábon védekezhetett. Baldwin egyébként ártatlannak vallotta magát, és beleegyezett a bíróság feltételeibe.

Korábban azt is írtuk, hogy ha bűnösnek találják, akár maximum 18 hónap börtönbüntetést és maximum 5000 dolláros pénzbírságot kaphat, de később a Guardian hat hónap próbaidőre felfüggesztettet börtönbüntetésről írt.

Alec Baldwin ügyvédei korábban jogi hibának nevezték, hogy a vádiratba súlyosbító tényezőként bekerült a lőfegyverre való utalás. Azzal érveltek, hogy ez a lehetőség a 2021 októberében még nem szerepelt Új-Mexikó állam törvényében, a jog visszamenőleges alkalmazása pedig alkotmányellenes.

Az új-mexikói ügyészség pár nappal a tárgyalás kezdete előtt megváltoztatta álláspontját, és a gondatlanságból elkövetett emberölés vádjából törölték a lőfegyverre utaló, a bűncselekményt és annak lehetséges ítéletét súlyosító kitételt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!