Ukrajnába látogatott Jens Stoltenberg NATO-főtitkár

2023. április 20. – 13:45

Ukrajnába látogatott Jens Stoltenberg NATO-főtitkár
Stoltenberg megtekinti a zsákmányolt orosz harckocsikat – Fotó: Gleb Garanich / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön Ukrajnába látogatott Jens Stoltenberg, az észak-atlanti katonai szövetség (NATO) főtitkára. Oroszország inváziója óta ez az első alkalom, hogy Stoltenberg Kijevbe látogat, ezzel is támogatásáról biztosítva Ukrajnát, amely ellenoffenzívára készül – írja a Reuters.

A látogatása során Stoltenberg koszorút helyezett el a harcokban elesett ukrán katonák tiszteletére, majd a Szent Mihály téren megtekintette az ukránok által zsákmányolt orosz páncélozott járműveket. A főtitkár látogatásáról nem tettek előzetes bejelentést, így a programját sem tudni pontosan, de tudósításban megjegyzik, hogy a Kijevbe látogató csúcsvezetők gyakran találkoznak Volodomir Zelenszkij elnökkel is.

A Reuters tudósításában megjegyzi, a 14 hónapja tartó orosz invázió fontos szakaszában látogatott Ukrajnába a NATO főtitkára, ugyanis Oroszország téli és tavaszi offenzíváját átvészelve az ukránok most azt remélik, hogy az elkövetkező hetekben vagy hónapokban egy ellentámadással visszaszerezhetik az oroszok által korábban elfoglalt déli és keleti területeiket.

Oroszország eddig nem kommentálta Stoltenberg látogatását.

FRISSÍTÉS: Ahogy sejteni lehetett, Stoltenberg a Szent Mihály téren tett látogatása után találkozott Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel is.

„Hadd legyek világos: Ukrajna jogos helye az euroatlanti családban van. Ukrajna jogos helye a NATO-ban van. És idővel, a mi támogatásunk segíteni fogja Önöket abban, hogy ez lehetővé váljon” – mondta a NATO főtitkára a Zelenszkij ukrán elnökkel Kijevben tartott közös sajtótájékoztatóján. Stoltenberg ugyanakkor katonai támogatást ígért Ukrajnának.

„A NATO önök mellett áll ma, holnap és mindaddig, amíg szükséges” – jelentette a főtitkár, majd meghívta Zelenszkijt a júliusi vilniusi NATO-csúcsra.

Stoltenberg és Zelenszkij – Fotó: Ukrán Elnöki Hivatal / Reuters
Stoltenberg és Zelenszkij – Fotó: Ukrán Elnöki Hivatal / Reuters

A sajtótájékoztatón Zelenszkij elnök kijelentette, a NATO-nak ideje meghoznia azt a politikai döntést, hogy meghívja Ukrajnát a katonai szövetségbe. Megjegyezte, Kijev tudni szeretné, hogy mikor válhat a NATO tagjává.

„Nincs egyetlen objektív akadálya sem annak a politikai döntésnek, hogy Ukrajnát meghívják a szövetségbe, és most, amikor a NATO-tagországokban és Ukrajnában is az emberek többsége támogatja a NATO-csatlakozást, itt az ideje a megfelelő döntéseknek” – mondta Zelenszkij.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!