NATO-főtitkár Kijevben: Ukrajnának jogos helye van a NATO-ban

2023. április 20. – 17:16

Másolás

Vágólapra másolva

Jens Stoltenberg a NATO főtitkára kijevi látogatásán kijelentette: Ukrajnának jogos helye van a NATO-ban. Stoltenberg, aki a háború kirobbanása óta először járt az ukrán fővárosban, arról beszélt Volodmir Zelenszkij mellett, hogy idővel a szövetség támogatása lehetővé is fogja tenni a csatlakozást.

A NATO-főtitkár további katonai támogatást ígért Ukrajnának, elmondta, hogy eddig több tízezer ukrán katonát képeztek ki NATO-szövetséges országok, és közel 65 milliárd eurónyi segélyt is nyújtottak.

„A NATO ma, holnap és addig önök mellett áll, ameddig az szükséges”

– jelentette ki Stoltenberg, majd meghívta Zelenszkijt a vilniusi NATO-csúcsra. Arról is beszélt, hogy nem tudják, mikor ér véget a háború, azonban az oroszok tettei „mérgezőek”, így szerinte folytatni kell Ukrajna támogatását. Zelenszkij szerint Ukrajna jelenléte a vilniusi találkozón történelmi jelentőségű lehet.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közös sajtótájékoztatója – Fotó: Alina Yarysh / Reuters
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közös sajtótájékoztatója – Fotó: Alina Yarysh / Reuters

Jens Stoltenberg csütörtökön meglátogatta Bucsát, majd megkoszorúzta az Ukrajnáért elesettek emlékfalát is.

(Reuters, Sky News)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!