Román mikrobiológust is beválogattak a NASA Mars-szimuláló küldetésének csapatába

2023. április 18. – 16:01

Román mikrobiológust is beválogattak a NASA Mars-szimuláló küldetésének csapatába
Anca Șelariu az amerikai hadsereg mikrobiológusa – Fotó: Képernyőmentés a Tedx videójából

Másolás

Vágólapra másolva

Hat kutatót válogatott be a NASA első olyan küldetésébe, amelynek célja, hogy szimulálja az életet a Marson. A csapat egyik póttagja Anca Șelariu romániai származású mikrobiológus, hívta fel a figyelmet a Presshub.ro.

A CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) nevű földi küldetés júniusban kezdődik a NASA houstoni központjában, és célja, hogy a csapat tagjai egy éven keresztül egy 1700 négyzetméteres területen élve és dolgozva próbálják ki a Mars életkörülményeit. Az így gyűjtött információkat felhasználják majd a Marsra szállás előkészítéséhez.

A hat résztvevőt egy 2021-es felhívás nyomán válogatták ki a jelentkezők közül.

Anca Șelariu az amerikai tengerészet mikrobiológusa, a NASA honlapján szereplő adatok szerint a vakcinák, a génterápiák és a fertőző betegségekkel kapcsolatos kutatási projektek szakértője. Első egyetemi oklevelét filológiából szerezte meg a brassói Transilvania Egyetemen, ezután biokémiából és interdiszciplináris bio-orvostudományból szerzett két újabb diplomát New Jersey-ben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!