Kórházba került Jean-Marie Le Pen francia szélsőjobboldali politikus

2023. április 16. – 09:13

Kórházba került Jean-Marie Le Pen francia szélsőjobboldali politikus
Jean-Marie Le Pen. Fotó: Thomas Coex / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Jean-Marie Le Pen, aki a francia szélsőjobboldal jelenlegi vezetőjének, Marine Le Pennek, az édesapja, az elmúlt években már többször is kórházi ápolásra szorult.

Jean-Marie Le Pen, a francia szélsőjobboldal veterán vezetője enyhe szívrohamot szenvedett, és kórházba szállították szombaton – írja a France 24.

Jean-Marie Le Pen egy a párizsi régióban található közintézményben fekszik, családja és barátai aggódnak, de nyugodtak

– mondta a politikus tanácsadója, Lorrain de Saint Affrique 70 éves újságíró,, megerősítve a Le Point hírmagazin értesülését.

Le Pen továbbra is tudatánál van – tette hozzá. Le Pen, a jelenlegi szélsőjobboldali vezető, Marine Le Pen édesapja az elmúlt években számos egészségügyi problémával küzdött. 2022 februárjában kisebb sztrókot is kapott, akkor is kórházba került,.

Jean-Marie Le Pen 1928-ban született a Bretagne nyugati régiójában található La Trinite sur Mer kikötőjében. A gyarmati háborúkban szolgált Algériában és Vietnamban. Az egykori ejtőernyős politikai pályáján a Nemzeti Front társalapítója lett, ötször indult az elnökválasztáson, és 2002-ben azzal sokkolta Franciaországot, hogy bejutott a választás második, amolyan ki-ki fordulójába, amelyet végül Jacques Chirac magabiztosan nyert meg.

A szélsőséges, sokszor rasszista Le Pen folyamatosan a bevándorlás ellen harcolt, mivel sokszor tett szalonképtelen nyilatkozatokat, 2015-ben végül már saját lánya rúgta ki a pártból, ezután a szélsőjobb konszolidálódott, átalakult és megerősödött, Marine Le Pen a szavazatok 23,15 százalékát szerezte meg a 2022-es elnökválasztáson, és a párt 89 mandátumot szerzett a francia parlamentben, ezzel az ország legfőbb ellenzéki pártja lett.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!