Nem az érzéki örömöknek él, ezért is volt ártatlan a dalai láma nyelvszopkodós kérése a tibeti kormány szerint

2023. április 14. – 07:30

Másolás

Vágólapra másolva

A dalai láma tettei „ártatlanok” voltak, azokat félreértelmezték, mondta a száműzetésben lévő tibeti kormány arról, hogy a buddhista tanító egy indiai templom nyilvános rendezvényén előbb szájon csókolt egy fiatal fiút, majd arra kérte őt, hogy szopogassa a nyelvét.

A kormány szerint „őszentsége mindig is szentségben élt, követve a buddhista szerzetesek életét, beleértve a cölibátust is. Évekig tartó spirituális gyakorlata túlmutat az érzéki örömökön”, írja a CNN.

Szerintük a nyelvszopkodásos videó terjesztése mögött Kínához köthető források lehetnek, és „az incidens politikai vetülete nem hagyható figyelmen kívül”.

A 87 éves dalai láma, Tendzin Gyaco a tibeti buddhizmus legszentebb alakja, 1959, azaz Tibet kínai annektálása óta él száműzetésben Indiában. A nyelvszopkodós jelenet még egy február végi eseményen történt, de az csak most, áprilisban vált virálissá, amikor terjedni kezdett az erről készült videó.

A dalai láma előbb az arcára kért puszit egy fiatal fiútól, majd utána a szájára mutatva azt mondta neki, hogy „szerintem itt is megpuszilhatsz”. Ezután megcsókolta a fiút, majd azt mondta neki, „és most szopogasd a nyelvemet.” A dalai láma ezután kinyújtotta a nyelvét, majd összeérintette homlokát a fiúéval. Hivatala szerint ez csak ugratás volt, egy ártatlan játék.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!