Tizenhárom nő szexuálisan helytelen magatartással vádolja Gérard Depardieu-t

2023. április 12. – 15:06

Másolás

Vágólapra másolva

A francia oknyomozó portál, a Médiapart cikkében tizenhárom nő vádolja szexuálisan helytelen magatartással Gérard Depardieu-t – írja a Deadline.

A Médiapart jelentése szerint az incidensek 2004 és 2022 között történtek olyan sorozatok vagy filmek forgatásain, mint a 2015-ös Big House, a Dumas című életrajzi film és a Marseille című Netflix-sorozat. A riportot több hónapnyi nyomozás előzte meg, a lap újságírói nem csak a színésznőkkel és stábtagokkal, de az érintett produkciók rendezőivel és producereivel, valamint Gérard Depardieu-vel is felvették a kapcsolatot.

A 74 éves színész az ügyvéden keresztül annyit reagált: mindent tagad, és a vélt incidensek egy része nem tényeken, hanem rendkívül szubjektív értékeléseken és erkölcsi ítéleteken alapulnak.

A Médiapartnak nyilatkozó nők színészként, sminkesként vagy technikusként dolgoztak a produkciókban. A nők egységesen arról számoltak be, hogy a forgatásokon a színész nem kívánatos módon közeledett hozzájuk, tapogatta őket, és obszcén szexuális megjegyzéseket tett, amiket sokszor nyögésekkel is nyomatékosított. A nők beszámolói szerint Depardieu a hasukat, a feneküket és a combjukat is simogatta, a stábtagok pedig legtöbbször csak legyintettek, és elintézték annyival, hogy

„Ohh, Gérard már csak ilyen”.

A francia lap 20 producert és rendezőt keresett meg, 11-en válaszoltak a kérdéseikre, és mind tagadták, hogy panasz érkezett volna hozzájuk Depardieu viselkedésével kapcsolatban a forgatások alatt. Egyedül a Fabien Onteniente, a 2008-as Disco című film rendezője mondta, hogy a casting igazgatója figyelmeztette őt, hogy Depardieu „rámenős tud lenni a lányokkal”, és amikor öt évvel később, 2013-ban a Turf forgatásán ismét együtt dolgozott a színésszel, akkor is a fülébe jutottak panaszok, ezért beszélt a színésszel, és figyelmeztette, hogy „fejezze be és viselkedjen”.

A Médiapartnak nyilatkozó 13 nő között nincs Charlotte Arnould, aki 2018-ban vádolta meg a hírest színészt azzal, hogy 2018 nyarán két esetben is szexuális támadást követett el ellene a színész párizsi otthonában. Az ügyet kilenc hónapi vizsgálódás után 2019. júniusban vádemelés nélkül lezárta a párizsi ügyészség, de a nőnek sikerült elérnie, hogy 2020 nyarán a vádhatóság újraindítsa az előzetes vizsgálatot, amely alapján a megbízott vizsgálóbíró decemberben megalapozottnak találta a gyanút. Az ügy hamarosan bíróság elé kerülhet.

A Médiapartnak nyilatkozó nők közül hárman korábban vallomást is tettek a bíróságon, de egyikük sem tett feljelentést. A lapnak ezt azzal indokolták, hogy úgy érezték, a szavuknak kevés súlya lenne Depardieu szavával szemben, és attól is féltek, hogy a nyilvános feljelentés tönkretenné a karrierjüket – írja a Le Monde.

Az egyik színésznő, aki nyilatkozott a lapnak, 24 éves volt, amikor statisztaként szerepelt a 2015-ös Big House-ban, amiben az akkor 67 éves színész egy bordélyház tulajdonosát alakította. A fiatal nő szerint a forgatás alatt a színész benyúlt a ruhája alá, és el akarta érni a bugyiját. Amikor a kezével megállította, a színész agresszívabb lett, megpróbálta megragadni, és lehúzni a bugyiját, amit újra megállított. „Egyértelmű volt, hogy nem a szerepét játssza, és ha nem állítom meg, bedugta volna az ujját a vaginámba” – emlékezett vissza a színésznő. A forgatás után néhány évvel ügyvédhez fordult, aki azt tanácsolta neki, ne tegyen feljelentést, mert az ügy már elévült.

Depardieu korábban többször vádolták már szexuális zaklatással és helytelen magatartással, a színész ezekre azt reagálta, hogy ő egy „úriember, aki szeret udvarolni”, és az erőszak minden formáját elítéli.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!