Tizenhárom nő szexuálisan helytelen magatartással vádolja Gérard Depardieu-t

2023. április 12. – 15:06

Másolás

Vágólapra másolva

A francia oknyomozó portál, a Médiapart cikkében tizenhárom nő vádolja szexuálisan helytelen magatartással Gérard Depardieu-t – írja a Deadline.

A Médiapart jelentése szerint az incidensek 2004 és 2022 között történtek olyan sorozatok vagy filmek forgatásain, mint a 2015-ös Big House, a Dumas című életrajzi film és a Marseille című Netflix-sorozat. A riportot több hónapnyi nyomozás előzte meg, a lap újságírói nem csak a színésznőkkel és stábtagokkal, de az érintett produkciók rendezőivel és producereivel, valamint Gérard Depardieu-vel is felvették a kapcsolatot.

A 74 éves színész az ügyvéden keresztül annyit reagált: mindent tagad, és a vélt incidensek egy része nem tényeken, hanem rendkívül szubjektív értékeléseken és erkölcsi ítéleteken alapulnak.

A Médiapartnak nyilatkozó nők színészként, sminkesként vagy technikusként dolgoztak a produkciókban. A nők egységesen arról számoltak be, hogy a forgatásokon a színész nem kívánatos módon közeledett hozzájuk, tapogatta őket, és obszcén szexuális megjegyzéseket tett, amiket sokszor nyögésekkel is nyomatékosított. A nők beszámolói szerint Depardieu a hasukat, a feneküket és a combjukat is simogatta, a stábtagok pedig legtöbbször csak legyintettek, és elintézték annyival, hogy

„Ohh, Gérard már csak ilyen”.

A francia lap 20 producert és rendezőt keresett meg, 11-en válaszoltak a kérdéseikre, és mind tagadták, hogy panasz érkezett volna hozzájuk Depardieu viselkedésével kapcsolatban a forgatások alatt. Egyedül a Fabien Onteniente, a 2008-as Disco című film rendezője mondta, hogy a casting igazgatója figyelmeztette őt, hogy Depardieu „rámenős tud lenni a lányokkal”, és amikor öt évvel később, 2013-ban a Turf forgatásán ismét együtt dolgozott a színésszel, akkor is a fülébe jutottak panaszok, ezért beszélt a színésszel, és figyelmeztette, hogy „fejezze be és viselkedjen”.

A Médiapartnak nyilatkozó 13 nő között nincs Charlotte Arnould, aki 2018-ban vádolta meg a hírest színészt azzal, hogy 2018 nyarán két esetben is szexuális támadást követett el ellene a színész párizsi otthonában. Az ügyet kilenc hónapi vizsgálódás után 2019. júniusban vádemelés nélkül lezárta a párizsi ügyészség, de a nőnek sikerült elérnie, hogy 2020 nyarán a vádhatóság újraindítsa az előzetes vizsgálatot, amely alapján a megbízott vizsgálóbíró decemberben megalapozottnak találta a gyanút. Az ügy hamarosan bíróság elé kerülhet.

A Médiapartnak nyilatkozó nők közül hárman korábban vallomást is tettek a bíróságon, de egyikük sem tett feljelentést. A lapnak ezt azzal indokolták, hogy úgy érezték, a szavuknak kevés súlya lenne Depardieu szavával szemben, és attól is féltek, hogy a nyilvános feljelentés tönkretenné a karrierjüket – írja a Le Monde.

Az egyik színésznő, aki nyilatkozott a lapnak, 24 éves volt, amikor statisztaként szerepelt a 2015-ös Big House-ban, amiben az akkor 67 éves színész egy bordélyház tulajdonosát alakította. A fiatal nő szerint a forgatás alatt a színész benyúlt a ruhája alá, és el akarta érni a bugyiját. Amikor a kezével megállította, a színész agresszívabb lett, megpróbálta megragadni, és lehúzni a bugyiját, amit újra megállított. „Egyértelmű volt, hogy nem a szerepét játssza, és ha nem állítom meg, bedugta volna az ujját a vaginámba” – emlékezett vissza a színésznő. A forgatás után néhány évvel ügyvédhez fordult, aki azt tanácsolta neki, ne tegyen feljelentést, mert az ügy már elévült.

Depardieu korábban többször vádolták már szexuális zaklatással és helytelen magatartással, a színész ezekre azt reagálta, hogy ő egy „úriember, aki szeret udvarolni”, és az erőszak minden formáját elítéli.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!