Akár fizetnének is a briteknek, csak szokjanak le a cigarettáról

2023. április 11. – 11:28

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább egymillió embert szeretne leszoktatni a dohányzásról a brit kormány. A kedden bejelentett intézkedések között az is szerepel, hogy akár fizetnének is a várandós nőknek, ha a hagyományos cigarettát e-cigarettára cserélik, írja a Reuters. Ez világszinten is újdonságnak számítana.

Az egészségügyi minisztérium programjának keretében majdnem minden ötödik dohányos kapna egy kezdőszettet, ami számukra az első lépés lenne a leszokás felé vezető úton.

„A cigaretta az egyetlen olyan, legálisan kapható termék, amelyik helyes használat esetén megöli az embert. Háromból ketten belehalnak az élethosszig tartó dohányzásba”

– mondta Neil O'Brien brit egészségügyi miniszter.

A kormányzat célkitűzése szerint a dohányzók arányát a jelenlegi 13 százalékról legfeljebb 5 százalékra szeretnék csökkenteni Nagy-Britanniában.

Ugyanakkor az e-cigaretta sem veszélytelen, bírálói szerint a használatának kockázatait még nem mérték fel teljeskörűen. „Az e-cigaretta bizonyítottan segít a leszokásban, mégis háromból csak egy dohányos próbálta eddig” – nyilatkozta korábban Linda Bauld, az Edinburgh-i Egyetem kutatója, aki szerint ennek oka főleg az, hogy a dohányosok félreértik az e-cigarettákkal kapcsolatban felmerülő relatív kockázatokat. Az elektromos cigaretta is tartalmaz nikotint, emiatt nem kockázatmentes, de brit és amerikai kutatások szerint kevésbé ártalmas, mint a hagyományos cigaretta.

A 2021-es adatok szerint a 15 évnél fiatalabb britek 9 százaléka használt e-cigarettát, míg 2018-ban ez az arány még csak 6 százalék volt. A kormány hárommillió fontot költ egy speciális egység felállítására, amelyiknek azt szeretnék megakadályozni, hogy a 18 év alattiak illegálisan juthassanak ilyen eszközökhöz.

A világ dohányipara ezermilliárd dollár, a világ éves GDP-je pedig 80 ezer milliárd dollár, Magyarországon a 848 milliárd forintos ágazatot kerekítve az 50 ezer milliárd forintos GDP-vel lehet összevetni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!