Egyre több szupergazdag fordít hátat Norvégiának, ahol 1,1 százalékra emelték a vagyonadót

2023. április 10. – 11:24

Másolás

Vágólapra másolva


2022-ben több mint 30 norvég milliárdos és multimilliomos hagyta el Norvégiát, ami több, mint ahány szupergazdag távozott összesen az előző 13 év során – írja a Guardian. Idén várhatóan még többen távoznak a vagyonadó tavalyi emelése miatt, ezzel több tízmilliós adóbevétel-kiesést okozva a norvég államnak.

2022 novemberben a balközép norvég kormány 1,1%-ra emelte a vagyonadót,

emiatt sokan Svájcba költöztek, ahol sokkal alacsonyabbak az adók. Sokan választják az olasz nyelvű Luganot, ami közel fekszik sokuk kedvelt tartózkodási helyéhez, a Comói-tóhoz illetve a divat fővárosához, Milánóhoz.

A lap példát is hoz az amúgy 2005-ben korrupcióért elítélt Kjell Inge Røkke norvég üzletember személyében, aki a negyedik leggazdagabb norvég.

A 64 éves Røkke becsült vagyona körülbelül 19,6 milliárd norvég korona (640 milliárd forint). Az üzletember nyílt levelében így fogalmazott: „Luganót választottam új lakóhelyemnek. Ugyan nem ez a legolcsóbb hely Svájcban, és nem is itt a legalacsonyabbak az adók, de cserébe nagyszerű hely, ráadásul Európa közepén.”

Røkke távozásával évente mintegy 175 millió korona (közel 6 milliárd forint) adóbevételtől esik el Norvégia. Tavaly Røkke volt a legmagasabb összeget befizető magánszemély az országban, 2008 óta mintegy 1,5 milliárd korona (50 milliárd forint) adót fizetett.

Tord Ueland Kolstad, a mintegy 1,5 milliárd koronányi vagyonnal rendelkező befektető a svájci Luzernbe költözött. „Nem én akartam ezt, de a jelenlegi kormány szigorított az adószabályokon, emiatt felelős cégtulajdonosként nem maradt más választásom” – mondta Kolstad, aki azt is megjegyezte, hogy amikor először Svájcba érkezett, nem voltak ott barátai, de azóta már több norvég is követte a példáját.

A norvég kormány reméli, hogy a gazdag norvégok idővel majd visszatérnek. „A norvég modell szerint az állam kiadásaihoz mindenkinek a lehetőségeihez mérten kell hozzájárulnia, és ezért azoknak, akik nagyobb adófizetési képességgel rendelkeznek, egy kicsit többet kell fizetniük” – mondta Erlend Grimstad, a pénzügyminisztérium államtitkára.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!