Egyre több szupergazdag fordít hátat Norvégiának, ahol 1,1 százalékra emelték a vagyonadót

2023. április 10. – 11:24

Másolás

Vágólapra másolva


2022-ben több mint 30 norvég milliárdos és multimilliomos hagyta el Norvégiát, ami több, mint ahány szupergazdag távozott összesen az előző 13 év során – írja a Guardian. Idén várhatóan még többen távoznak a vagyonadó tavalyi emelése miatt, ezzel több tízmilliós adóbevétel-kiesést okozva a norvég államnak.

2022 novemberben a balközép norvég kormány 1,1%-ra emelte a vagyonadót,

emiatt sokan Svájcba költöztek, ahol sokkal alacsonyabbak az adók. Sokan választják az olasz nyelvű Luganot, ami közel fekszik sokuk kedvelt tartózkodási helyéhez, a Comói-tóhoz illetve a divat fővárosához, Milánóhoz.

A lap példát is hoz az amúgy 2005-ben korrupcióért elítélt Kjell Inge Røkke norvég üzletember személyében, aki a negyedik leggazdagabb norvég.

A 64 éves Røkke becsült vagyona körülbelül 19,6 milliárd norvég korona (640 milliárd forint). Az üzletember nyílt levelében így fogalmazott: „Luganót választottam új lakóhelyemnek. Ugyan nem ez a legolcsóbb hely Svájcban, és nem is itt a legalacsonyabbak az adók, de cserébe nagyszerű hely, ráadásul Európa közepén.”

Røkke távozásával évente mintegy 175 millió korona (közel 6 milliárd forint) adóbevételtől esik el Norvégia. Tavaly Røkke volt a legmagasabb összeget befizető magánszemély az országban, 2008 óta mintegy 1,5 milliárd korona (50 milliárd forint) adót fizetett.

Tord Ueland Kolstad, a mintegy 1,5 milliárd koronányi vagyonnal rendelkező befektető a svájci Luzernbe költözött. „Nem én akartam ezt, de a jelenlegi kormány szigorított az adószabályokon, emiatt felelős cégtulajdonosként nem maradt más választásom” – mondta Kolstad, aki azt is megjegyezte, hogy amikor először Svájcba érkezett, nem voltak ott barátai, de azóta már több norvég is követte a példáját.

A norvég kormány reméli, hogy a gazdag norvégok idővel majd visszatérnek. „A norvég modell szerint az állam kiadásaihoz mindenkinek a lehetőségeihez mérten kell hozzájárulnia, és ezért azoknak, akik nagyobb adófizetési képességgel rendelkeznek, egy kicsit többet kell fizetniük” – mondta Erlend Grimstad, a pénzügyminisztérium államtitkára.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!