Tömegbe hajtott, majd tüzet nyitott a turistákra egy férfi Tel-Aviv központjában

2023. április 7. – 23:52

Másolás

Vágólapra másolva

Egy férfi meghalt, a legutolsó jelentések szerint hét másik ember pedig megsebesült egy merényletben péntek este Tel-Aviv központjában, a Charles Clore Park közelében, amikor egy férfi gépkocsijával a járókelők közé hajtott, kiszállt a járműből és lövöldözni kezdett. Az elhunyt férfi olasz, 30 éves és Rómából érkezett, a kórházba vitt öt személy közül egy olasz, három pedig brit állampolgár. A rendőrség polgári személyek ellen elkövetett terrormerényletnek nevezte a cselekményt, írja a Times of Israel.

Antonio Tajani olasz miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter elítélte a „gyáva támadást”, és részvétét fejezte ki az áldozat és a sérültek hozzátartozóinak.

A támadásért még nem vállalta egyetlen szervezet sem a felelősséget. A jelentések szerint az elkövető egy 45 éves izraeli állampolgár, Yousef Abu Jaber volt, aki Kafr Kaszem arab városból származik, és korábban nem került a rendőrség látókörébe. A rendőrség közlése szerint egy, a környéken tartózkodó rendőr lőtte le.

Fotó: Nir Elias / Reuters
Fotó: Nir Elias / Reuters

A támadás után Benjámin Netanjahu miniszterelnök mozgósította a katonai rendőrség és a katonaság tartalékos egységeit.

A pénteki napon összesen hárman haltak meg Tel Avivban és Ciszjordániában különböző támadásokban. Korábban Izrael csapást mért palesztin fegyveres célpontokra Libanon déli részén és Gázában, írja a CNN. Ez válasz volt arra, hogy több tucat rakétát lőttek ki Libanonból Izrael területére, az izraeli hadsereg a palesztin fegyvereseket tette felelőssé.

A Tel Aviv-i autóson kívül egy fegyveres támadás is történt pénteken, két fiatal izraeli nő halt meg egy terrortámadásban, édesanyjukat pedig életveszélyes állapotban szállították kórházba. Hamra közelében autóztak, amikor a támadók kilőtték az autójukat, ami így balesetet okozott, aztán legalább huszonkétszer rájuk lőttek. A két 20 év körüli nő azonnal meghalt, a 48 éves anyjukat pedig egy jeruzsálemi kórházba vitték mentőhelikopterrel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!