Új elnököt választott Montenegró

2023. április 3. – 00:30

Másolás

Vágólapra másolva

Az előzetes eredmények szerint egyelőre nem hivatalosan Jakov Milatović nyeri a montenegrói elnökválasztást. Az MTI írja, hogy a 37 éves közgazdász a CeMI ellenőrző és kutatóközpont szerint a szavazatok 60,1 százalékát kapta meg ellenfelével, a jelenlegi államfő, Milo Djukanović 39,9 százalékával szemben.

Milatović 2020 és 2022 között a kormány gazdaságfejlesztési minisztere volt, és a népszerűsége annak is köszönhető, hogy drasztikusan megemelte a nyugdíjminimumot és a minimálbért is.

Ha ez marad a végeredmény, Milatović azt a 61 éves Djukanovićot győzi le, aki 2006-ban függetlenítette Montenegrót Szerbiától, majd Oroszországgal szakítva elindította az európai uniós és NATO-csatlakozási folyamatokat. Montenegró végül 2017-ben lett NATO-tag, mégis csökkent az államfő népszerűsége az elmúlt években. Ez olyan szempontból nem meglepő, hogy Djukanović 32 éve vezeti az országot, hatszor miniszterelnökként, kétszer pedig köztársasági elnökként úgy, hogy három alkalommal is lemondott a tisztségéről, hogy két-két évekre visszavonuljon.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!