Tiltakoznak a szexmunkások, miután Amszterdam elköltöztetné a piros lámpás negyedet

2023. április 2. – 07:45

Másolás

Vágólapra másolva

Csaknem háromszáz amszterdami szexmunkás írta alá azt a petíciót, amelyben azt kérik, hogy az amszterdami városvezetés ne költöztesse el mostani helyéről a piros lámpás negyedet, illetve ne korlátozza annak nyitvatartási idejét – derül ki a CNN riportjából.

Mint mi is megírtunk, a holland város elöljárói szeretnék korlátozni a drog- és szexturizmust, ennek részeként egyfelől reklámkampányt indítanak a brit férfiak körében, illetve betiltják a kannabiszt a piros lámpás negyedben. Másfelől helyi adminisztratív intézkedésekről is döntöttek: az amszterdami szexüzleteknek április 1-jétől 6 óra helyett hajnali 3-kor kell bezárniuk kapuikat, emellett a városi tanács célja az is, hogy a szexmunkásokat a város szívén kívülre, egy „erotikus központba” költöztessék.

Több szexmunkás a CNN-nek elmondta, hogy a rájuk irányuló reformok növelik a megbélyegzést, és úgy vélik, hogy igazságtalanul diszkriminálják őket, és bűnbakként használják fel őket a város tömegturizmussal kapcsolatos problémái miatt.

A csökkentett nyitvatartási idő drasztikusan csökkenteni fogja a kirakatmunkások jövedelmét, így sokan alig tudják majd fedezni a kiadásaikat, például a kirakatszobák bérleti díját és a biztonságos hazajutáshoz szükséges taxit. „A legtöbb dolgozó 12 vagy hajnali egy óra után kezd el dolgozni, amikor a bárok zárni kezdenek. Most talán két órájuk van arra, hogy pénzt keressenek, ami nem elég” – mondta a CNN-nek az a Felica Anna álnéven említett nő, aki 13 éve él Amszterdamban, és jelenleg a Red Light United, az amszterdami piros lámpás negyedben dolgozó kirakatmunkások szakszervezetének elnöke.

Egy szexmunkás szerint biztonsági okokból is aggasztó a tervezett változtatás. „Ha hajnali háromkor utazol haza, különösen, ha minden zárva van, akkor az szexmunkásként nagyobb kiszolgáltatottságot jelent” – mondta a Violetként említett illető, hozzátéve: reggel 6-kor ,már több a társadalmi aktivitás és a közlekedési lehetőség. „A miénk általában készpénzalapú jövedelem. Tehát ebben a reggeli órában sok készpénzzel utazhatunk. Ha nem sokan vannak kint az utcán, ez lehetőséget ad azoknak, akik ártani szeretnének nekünk”.

Az elköltöztetés elleni érvek között azt is megemlítette: „Az egyik nagyszerű dolog abban, hogy Amszterdamban szexmunkásnak lenni az, hogy amikor az emberek előveszik a fényképezőgépüket, és megpróbálják lefotózni, nemcsak a szexmunkások segítenek, hanem a helyi közösség is” – magyarázta Violet, hozzátéve: „a hollandok nem félnek leszidni az embereket”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!