Tiltakoznak a szexmunkások, miután Amszterdam elköltöztetné a piros lámpás negyedet

2023. április 2. – 07:45

Másolás

Vágólapra másolva

Csaknem háromszáz amszterdami szexmunkás írta alá azt a petíciót, amelyben azt kérik, hogy az amszterdami városvezetés ne költöztesse el mostani helyéről a piros lámpás negyedet, illetve ne korlátozza annak nyitvatartási idejét – derül ki a CNN riportjából.

Mint mi is megírtunk, a holland város elöljárói szeretnék korlátozni a drog- és szexturizmust, ennek részeként egyfelől reklámkampányt indítanak a brit férfiak körében, illetve betiltják a kannabiszt a piros lámpás negyedben. Másfelől helyi adminisztratív intézkedésekről is döntöttek: az amszterdami szexüzleteknek április 1-jétől 6 óra helyett hajnali 3-kor kell bezárniuk kapuikat, emellett a városi tanács célja az is, hogy a szexmunkásokat a város szívén kívülre, egy „erotikus központba” költöztessék.

Több szexmunkás a CNN-nek elmondta, hogy a rájuk irányuló reformok növelik a megbélyegzést, és úgy vélik, hogy igazságtalanul diszkriminálják őket, és bűnbakként használják fel őket a város tömegturizmussal kapcsolatos problémái miatt.

A csökkentett nyitvatartási idő drasztikusan csökkenteni fogja a kirakatmunkások jövedelmét, így sokan alig tudják majd fedezni a kiadásaikat, például a kirakatszobák bérleti díját és a biztonságos hazajutáshoz szükséges taxit. „A legtöbb dolgozó 12 vagy hajnali egy óra után kezd el dolgozni, amikor a bárok zárni kezdenek. Most talán két órájuk van arra, hogy pénzt keressenek, ami nem elég” – mondta a CNN-nek az a Felica Anna álnéven említett nő, aki 13 éve él Amszterdamban, és jelenleg a Red Light United, az amszterdami piros lámpás negyedben dolgozó kirakatmunkások szakszervezetének elnöke.

Egy szexmunkás szerint biztonsági okokból is aggasztó a tervezett változtatás. „Ha hajnali háromkor utazol haza, különösen, ha minden zárva van, akkor az szexmunkásként nagyobb kiszolgáltatottságot jelent” – mondta a Violetként említett illető, hozzátéve: reggel 6-kor ,már több a társadalmi aktivitás és a közlekedési lehetőség. „A miénk általában készpénzalapú jövedelem. Tehát ebben a reggeli órában sok készpénzzel utazhatunk. Ha nem sokan vannak kint az utcán, ez lehetőséget ad azoknak, akik ártani szeretnének nekünk”.

Az elköltöztetés elleni érvek között azt is megemlítette: „Az egyik nagyszerű dolog abban, hogy Amszterdamban szexmunkásnak lenni az, hogy amikor az emberek előveszik a fényképezőgépüket, és megpróbálják lefotózni, nemcsak a szexmunkások segítenek, hanem a helyi közösség is” – magyarázta Violet, hozzátéve: „a hollandok nem félnek leszidni az embereket”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!