Ferenc pápa vezette a virágvasárnapi misét egy nappal azután, hogy kiengedték a kórházból

2023. április 2. – 16:08

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa vezette a hívőkkel teli Szent Péter téren a római nagyhetet megnyitó virágvasárnapi misét, egy nappal azután, hogy kiengedték a kórházból, ahol három napot volt bent légúti fertőzés miatt.

A Guardian szerint a 86 éves egyházfő a pápamobillal érkezett meg a térre, ahol több mint harmincezer ember gyűlt össze. A hagyományosan hosszú virágvasárnapi szertartást ülve követte, és személyesen olvasta fel homíliáját. A Guardian az olasz lapokra hivatkozva azt írja, hogy a hangja a szokásosnál gyengébb volt.

Fotó: Handout / Vatican Media / AFP
Fotó: Handout / Vatican Media / AFP

Ferenc pápa a homíliában Jézus passióját a mai világban tapasztalt testi és lelki szenvedésekkel hasonlította össze. Emlékeztetett Jézus elárulására, kigúnyolásra, kínzására, és főleg arra, hogy magára hagyták. A pápa úgy vélte, ez történik ma is, amikor a születendő gyermekektől megtagadják az élet jogát, amikor kudarcot vallanak a házasságok és más társadalmi kapcsolatok, amikor a kirekesztés, elnyomás, igazságtalanság kerekedik felül, amikor az elhagyatottság kíséri még a betegeket is. Az egyházfő hangoztatta, az emberiségnek nem szabad a magány, elszigeteltség rabjává válni, írja az MTI.

„Ma nagyon sok magára hagyott Krisztus létezik. Kizsákmányolt és magukra hagyott népek, az utcáinkon élő szegények, akiknek nincs bátorságunk a szemébe nézni, arc nélküli migránsok, akik puszta számokká váltak, problémaként osztályozott emberek. De nagyon sok elhagyott, láthatatlan, rejtett Krisztus is él közöttünk, akiket fehér kesztyűs kézzel selejtezünk: meg nem született gyermekek, egyedül hagyott idősek, nem látogatott betegek, elfelejtett fogyatékossággal élők, fiatalok, akik nagy űrt éreznek magukban anélkül, hogy valaki meghallaná fájdalomkiáltásukat, ne hagyjuk, hogy szavuk elvesszen a közöny süketítő csendjében” – mondta a pápa.

Ferenc a misét követő beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik az egészségéért imádkoztak. A pápa emellett bejelentette, hogy egyházi szervezetek úgynevezett békekaravánt indítottak Ukrajnába a helyi lakosság megsegítésére.

Fotó: Filippo Monteforte / AFP
Fotó: Filippo Monteforte / AFP

Szerdán a Vatikán sajtója arról beszélt, hogy korábban tervezett orvosi vizsgálatok céljából került a pápa kórházba. Később kiderült, hogy a pápa légúti fertőzés miatt napokig kórházban marad, de hozzátették, hogy nem koronavírusos. Pénteken már bejelentették, hogy amennyiben az utolsó vizsgálatok eredményei megnyugtatóak lesznek, Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat.

Az egyházfő az AFP jelentése szerint a kórházat elhagyva jókedvű volt, a kint várakozókkal, újságírókkal, hívőkkel viccelődött is, azzal kommentálva kórházi látogatását, hogy „még élek!”. A La Repubblica beszámolója szerint a pápa igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy jön-e Magyarországra április végén.

A nagyhét szertartásait Ferenc pápa vezeti; a Vatikán bejelentése szerint nagycsütörtök délután az egyházfő a római Casal del Marmo fiatalkorúak börtönében végzi a lábmosás szertartását, ahol megválasztása után, 2013 húsvétján is járt. Vasárnap este a Szent Péter téren virrasztást tartanak a 2005. április 2-án elhunyt II. János Pál emlékére a Rómába érkezett lengyel zarándokok részvételével.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!