Blokkolja a ChatGPT-t Olaszország

2023. március 31. – 19:12

Másolás

Vágólapra másolva

Biztonsági aggályokra hivatkozva pénteken azonnali hatállyal betiltotta a Microsoft által is támogatott OpenAI amerikai start-up mesterséges intelligencián alapuló chatbotját, a ChatGPT-t az olasz adatvédelmi hatóság, írta a BBC.

A 2022 novemberében bemutatott ChatGPT kérdésekre válaszol, illetve különböző műfajú szövegeket képes írni az interneten 2021-ig megjelent információk alapján. A Microsoft több milliárd dollárt fektetett a technológiába, amelyet Bing nevű böngészőjéhez is hozzáadott, illetve Office-programjaiban is használni tervez.

A hét elején a techvilág kulcsfigurái, köztük Elon Musk, kérték, hogy függesszék fel az ilyen típusú mesterséges intelligencia fejlesztéseket addig, amíg nem dolgoznak ki biztonsági protokollokat független szakértők bevonásával.

Az olasz felügyeleti hatóság közölte, hogy nemcsak blokkolja az OpenAI chatbotját, hanem azt is megvizsgálja, hogy az megfelel-e az általános adatvédelmi rendeletnek (GDPR), amely a személyes adatok felhasználásának, feldolgozásának és tárolásának módját szabályozza.

A felügyelő hatóság március 20-án közölte, hogy az alkalmazásban adatvédelmi incidens történt, amely felhasználói beszélgetéseket és fizetési információkat érintett. A hatóság álláspontja szerint nincs jogalapja a személyes adatok tömeges gyűjtésének és tárolásának a platform működésének alapjául szolgáló algoritmusok „kiképzése” céljából.

Azt is kijelentette, hogy mivel nincs mód a felhasználók életkorának ellenőrzésére, az alkalmazás a kiskorúakat fejlettségi szintjükhöz és tudatosságukhoz képest teljesen alkalmatlan válaszoknak teszi ki.

Az adatvédelmi hatóság 20 napot adott az OpenAI-nak a felmerült aggályok megválaszolására, ellenkező esetben 20 millió eurós vagy éves bevételének 4 százalékát kitevő bírságra számíthat.

Olaszország az első nyugati állam, amelyik blokkolja a ChatGPT-t, amely most többek között Kínában, Iránban, Észak-Koreában és Oroszországban elérhetetlen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!