2000 euróért vásárolhatott magának gyermeket egy Spanyolországban élő román házaspár

2023. március 30. – 15:45

Másolás

Vágólapra másolva

Négy román állampolgárt tartóztattak le Spanyolországban egy béranyasággal kapcsolatos ügyben. Állítólag 2000 euróért vásároltak meg újszülöttet egy 28 éves anyától, akit Romániából utaztattak az Extremadura autonóm közösséghez tartozó Don Benito-Villanueva városába, hogy az ottani kórházban szüljön.

Az Adevărul a Canal Extremadura és a jurnalemigrant.com hírportálra hivatkozva azt írja, hogy a román házaspár, egy 42 éves férfi és egy 43 éves nő azért fizetett volna 2000 eurót a 28 éves nőnek, hogy ők vehessék magukhoz a kedden született gyermekét. Az adásvételi szerződésről állítólag Romániában egyeztek meg.

A spanyol hírlap szerint az anya, akit szerdán már kiengedtek a kórházból, vallomást tett a helyi rendőrségen. A cikk idézi Angel Luis Garcia védőügyvédet, aki szerint a történtek nagyon megviselték a nőt, aki a kihallgatás előtt egy nappal el is ájult.

Fernando Cumbres ügyvéd az ügyet elemezve egyértelműen gyermekkereskedelemről beszélt a Canal Extramadurának, mint mondta a nyomozás során szükség lesz a román hatóságok közreműködésére, és lehet, hogy az anya Romániában kell majd panaszt tegyen. Az ügyvéd arra is emlékeztetett, hogy nemrég hasonló ügyet jeleztek Sevillában is, ami arra utal, hogy Romániában nem egyedi esetről van szó, és arra figyelmeztette a spanyol hatóságokat, hogy fokozottan figyeljenek az országba várandósan belépő román állampolgárokra, mert emberkereskedelem is állhat a háttérben.

Az El Pais arról számolt be, hogy eddig összesen négy gyanúsítottat tartóztattak le az ügyben: a házaspáron és az anyán kívül egy 30 éves férfit is, az egyik érintett testvérét, aki segíthetett az anya Spanyolországba utaztatásában.

A védőügyvéd az El Paisnak azt állította, hogy a házaspár, akinek van már egy mesterséges megtermékenyítéssel született gyermeke, nem fizetett, és nem is szándékozott megtartani az újszülöttet, csak segíteni szeretett volna a fiatal anyának, hogy megfelelő körülmények között szüljön, tekintve a romániai kórházak helyzetét. Azt is hozzátette, hogy az anya Spanyolországban akart munkát keresni, és hamarosan a férje is csatlakozott volna hozzá.

Amíg az ügyet lezárják, az újszülöttet nevelőszülőknél helyezik el, közölte Jose Maria Vergeles Blanca, Extremadura egészségügyi és szociális szolgáltatásokért felelős minisztere.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!