Légúti fertőzés miatt napokig kórházban marad Ferenc pápa

2023. március 29. – 18:47

Másolás

Vágólapra másolva

Korábban tervezett orvosi vizsgálatok céljából szerdán kórházba szállították Ferenc pápát – jelentette be a vatikáni szóvivő. Néhány órával később a Vatikán közölte, hogy a pápa légúti fertőzés miatt napokig kórházban marad. Hozzátették, a katolikus egyházfő nem koronavírusos.

A 86 éves egyházfőt a Vatikántól nem messze lévő Gemelli-klinikára szállították, ahol 2021-ben vastagbélszűkület miatt is műtötték. Ferenc pápa több mint egy éve térdproblémákkal küzd, és bár emiatt többször jelent meg kerekesszékben a nyilvánosság előtt, mind ez idáig nem egyezett bele a műtétbe. Az elutasítást azzal indokolta, hogy szervezete nem reagált jól az altatásra a korábbi műtét idején.

A pápa decemberben elmondta, hogy már előkészítette lemondólevelét arra az esetre, ha egészségügyi okok miatt többé nem lenne képes ellátni feladatait.

A pápa a tervek szerint április 28. és 30. között Budapestre látogat. A hivatalos program szerint a pápa mindhárom nap a fővárosban marad, eszerint április 28-án pénteken a Sándor-palota előtt köszöntik a pápát, aki ezután találkozik Orbán Viktorral és Novák Katalinnal;

  • majd a Karmelitában a diplomáciai testülettel;
  • 29-én szombaton a pápa a Papp László Sportarénában találkozik a fiatalokkal,
  • ugyanezen a napon a Rózsák terén lévő Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplomban találkozik a menekültekkel és a szegényekkel;
  • látogatásának zárásaként 30-án délelőtt fél 10-kor a Kossuth téren tart majd szentmisét.

Ez Ferenc pápa 41. külföldi apostoli útja. Egészségügyi állapota miatt már röppentek fel pletykák a lemondásáról, azt, hogy ez miért csak pletyka, itt fejtettük ki részletesen: az egyházfő korábbi, így mostani, magyarországi látogatása is azt erősíti, hogy a pápa továbbra is aktív egyházfő.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!