Belarusz külügyminisztérium: A NATO nyomása miatt döntöttünk úgy, hogy befogadjuk az orosz taktikai atomfegyvereket

2023. március 28. – 11:18

Másolás

Vágólapra másolva

A belarusz külügyminisztérium keddi közleményében azt írja, „az Egyesült Államok és szövetségesei által gyakorolt, az ország politikai és geopolitikai irányvonalának megváltoztatására irányuló többéves nyomásgyakorlás után úgy döntött, hogy befogadja az orosz taktikai nukleáris fegyvereket” – írja a Reuters.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 25-én jelentette be, hogy Oroszország megállapodást kötött Belarusszal, hogy taktikai atomfegyvereket telepítenek Belarusz területére.

„Alapvetően ugyanazt tesszük, amit ők (az USA) már évtizedek óta. Bizonyos országokban rendelkeznek taktikai atomfegyverekkel, és hordozókat készítenek elő, és kiképzik a saját személyzetüket” – mondta az orosz elnök.

Minszk szerint a megállapodással nem sértik meg az atomsorompó-egyezményt, mert Belarusz nem rendelkezne az atomfegyverek felett, csupán tárolná azokat.

Fotó: Vladimir Astapkovich / Sputnik / AFP
Fotó: Vladimir Astapkovich / Sputnik / AFP

A belarusz külügyminisztérium indoklása szerint azért egyeztek meg Oroszországgal, hogy „megvédjék magukat a Nyugattól”.

„Tekintettel ezekre a körülményekre, valamint az ezekből eredő jogos aggodalmakra és kockázatokra a nemzetbiztonság területén, Belarusz kénytelen saját biztonsági és védelmi képességeinek megerősítésével reagálni” – írják.

A hadászati (stratégiai) és harcászati (taktikai) atomfegyverek közötti különbségről ebben a cikkben írtunk részletesen. Röviden összefoglalva: a nagy hatóerejű stratégiai atombombákat a hátországban található stratégiai célpontok – például katonai támaszpontok, főhadiszállások – ellen vetik be, hogy harcképtelenné tegyék, vagy megadásra kényszerítsék az ellenfelet. A kisebb hatóerejű harcászati atombombákat ezzel szemben a hagyományos rakétákhoz és bombákhoz hasonlóan harctéri használatra tervezték.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!