Megáll az élet Izraelben a tömegtüntetések és az általános sztrájk miatt

2023. március 27. – 10:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tüntetők százezrei özönlöttek az utcákra szerte Izraelben vasárnap este, tiltakozásul az ellen, hogy a miniszterelnök kirúgta Joáv Gallant védelmi minisztert. Gallantnak azért kellett távoznia, mert veszélyesnek nevezte az igazságügyi reformtervezetet, ami többek között korlátozza a legfelsőbb bíróság hatáskörét. Gallant szombaton arról beszélt, hogy az izraeli hadsereg számos tagja korábban sosem látott mértékben csalódott és dühös a tervezet miatt.

A tüntetők a hétfőn kora reggeli órákban mindkét irányban lezárták a Tel-Aviv mellett futó Ajalon autópályát, és máglyákat gyújtottak az úton, a rendőrség vízágyúkat vetett be, miközben lovas rendőrök vonultak a tüntetők feloszlatására, írja a Times of Israel. A 12-es csatorna meg nem erősített jelentése szerint 600-700 ezer izraeli tüntetett vasárnap késő este országszerte, az északi Kirjat Smonától a déli Eilatig.

Máglyát gyújtottak a tüntetők az Ajalon autópályán – Fotó: Nir Elias / Reuters
Máglyát gyújtottak a tüntetők az Ajalon autópályán – Fotó: Nir Elias / Reuters

Sokan tüntettek Benjámin Netanjahu háza előtt is, izraeli zászlókkal és edényeken dobolva, majd a rendőröket kikerülve a tüntetők az izraeli parlament, a knesszet elé vonultak. Egy kormányzati alkalmazott a BBC-nek azt mondta, hogy szerinte Netanjahu átlépett minden demokratikus határt. „Megvédjük a demokrácia utolsó darabkáját, amink van, és én nem tudok így aludni menni. Nem tudok semmit sem tenni, amíg véget nem vetünk ennek az őrültségnek” – mondta.

Jichák Hercog izraeli államfő hétfőn hajnalban az igazságügyi reform leállítására szólított fel az országot megbénító tömegtüntetések miatt. „Az izraeli nép egysége, a felelősség érdekében arra szólítom fel önöket, hogy azonnal állítsák le a törvénykezést” – mondta az államfő Benjámin Netanjahu miniszterelnökhöz és a kormánykoalíció tagjaihoz fordulva. „Az embereket mélységes félelem kerítette hatalmába, a biztonság, a gazdaság, a társadalom veszélyben van. Az egész izraeli nép szeme önökre irányul” – mondta Hercog.

Megáll a gazdasági élet is

Általános sztrájkot hirdetett a munkáltatókkal közösen a legnagyobb izraeli szakszervezeti szövetség, a Hisztadrut arra az esetre, ha a kormány nem állítja le azonnal a jogrendet általakító törvénykezést. A katonai rádió szerint az egészségügyben, az elektromos műveknél és a repülőtéren már meg is kezdődött a sztrájk, de a vasúti közlekedést, és a nagyobb izraeli gyárakat is érintheti. A Times of Israel azt írja, hogy az általános sztrájk miatt bezártak az óvodák, a bevásárlóközpontok, és nem szállnak fel a gépek a tel-avivi Ben Gurion repülőtérről sem.

Történelmi sztrájk küszöbén állunk, amelyben a munkaadók és a munkavállalók összefognak az állam érdekében. Megállítjuk a jogi változtatást, és megállítjuk az őrületet

– mondta Arnon Bar-David szakszervezeti elnök.

Korábbi nyilatkozatok szerint Arnon Bar-Davidhoz várhatóan csatlakozik Dobi Amitai, a szállodákat, bankokat és az egyéni vállalkozók szakszervezeteit tömörítő üzleti szövetség elnöke. Az önkormányzati vezetők azt közölték, hogy hétfőtől éhségsztrájkba kezdenek a miniszterelnöki hivatal előtt.

Az igazságügyi reformtervezet miatt hónapok óta zajlanak már a tüntetések Izraelben, egy március eleji megmozduláson azt skandálták a tiltakozók, hogy Izrael nem Magyarország, egy tel-avivi tüntetés legnagyobb transzparensén pedig Orbán Viktor is feltűnt Khomeini ajatollah, Erdoğan, Netanjahu és Putyin mellett. Március 12-én, az eddigi legnagyobb megmozduláson több százezren vonultak utcára a reformtervezet ellenzői közül. A teljes csomag tartalmától és arról, miért vinné illiberális demokrácia irányába az országot, itt írtunk részletesen. Netanjahu az aggályokra nemrég azt mondta: Izrael liberális demokrácia, és az is marad.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!