Netanjahu meghátrált, elhalasztják az igazságügyi reformot

2023. március 27. – 18:45

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli miniszterelnök elhalasztotta az igazságügyi reform bevezetését, idézte a Sky News Benjámin Netanjahu koalíciós partnereit. A belpolitikai és nemzetközi feszültségeket okozó tervezetet csak a következő hónapban veszi napirendjére a parlament.

Benjámin Netanjahu a knesszet hétfői ülésén – Fotó: Ronen Zvulun / Reuters
Benjámin Netanjahu a knesszet hétfői ülésén – Fotó: Ronen Zvulun / Reuters

A javaslatok szerint a miniszterek nagyobb befolyással rendelkeztek volna a bírák kinevezése felett, beleértve a Legfelsőbb Bíróságot is. Ezzel egy időben megnyirbálták volna a testület vétójogait.

Vasárnap este tüntetők százezrei özönlöttek az utcákra szerte Izraelben vasárnap este, tiltakozásul az ellen, hogy a miniszterelnök kirúgta Joáv Gallant védelmi minisztert.

Az igazságügyi reformtervezet miatt hónapok óta zajlanak már a tüntetések Izraelben, egy március eleji megmozduláson azt skandálták a tiltakozók, hogy Izrael nem Magyarország, egy tel-avivi tüntetés legnagyobb transzparensén pedig Orbán Viktor is feltűnt Khomeini ajatollah, Erdoğan, Netanjahu és Putyin mellett. Március 12-én, az eddigi legnagyobb megmozduláson több százezren vonultak utcára a reformtervezet ellenzői közül. A teljes csomag tartalmától és arról, miért vinné illiberális demokrácia irányába az országot, itt írtunk részletesen. Netanjahu az aggályokra nemrég azt mondta: Izrael liberális demokrácia, és az is marad.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!