Távoznia kellett egy floridai iskolaigazgatónak, miután hatodikosoknak mutatták meg Michelangelo Dávid-szobrát

2023. március 24. – 11:36

Távoznia kellett egy floridai iskolaigazgatónak, miután hatodikosoknak mutatták meg Michelangelo Dávid-szobrát
Michelangelo Buonarroti reneszánsz művész Dávid-szobra (Merkellel és Renzivel) – Fotó: MTI/EPA/Maurizio Degl’ Innocenti

Másolás

Vágólapra másolva

Ultimátumot kapott a floridai Tallahassee Classical School igazgatója: vagy magától távozik, vagy kirúgják, miután több szülő is felháborodott azon, hogy művészettörténet-órán Michelangelo Dávid-szobráról mutattak képeket hatodikos hallgatóknak, írja a Huffpost. Volt szülő, aki a 16. századi alkotást pornográfnak nevezte, de több szülő is kifogásolta, hogy nem szóltak nekik előre, hogy ilyesmit mutatnak majd az órán a gyerekeknek.

Az immáron exigazgató Hope Carrasquilla a lapnak elmondta, hogy a szokásos protokoll szerint a szülőknek valóban levelet kell küldeni, mielőtt ilyen alkotásokat mutatnak a gyerekeknek, de ebben az esetben félreértések sorozata vezetett oda, hogy néhány szülőhöz nem érkezett meg a levél.

A hiba és a szülői reakciók után az iskola vezetősége úgy döntött, menesztik az igazgatót, meghagyva neki a lehetőséget, hogy önként távozzon. Carrasquilla egyébként alig egy éve vezette az iskolát. A lapnak elmondta, hogy egy évtizede tanít már művészettörténetet, és tudja, hogy mindig lesz szülő, aki kiborul a reneszánsz művészeten. A hírt először megíró Tallahassee Democrat azt írja, a szülőknek tényleg nemcsak a Dávid-szobor volt sok, hanem a reneszánsz blokkban további alkotások, például a Sixtus-kápolna mennyezeti freskója, Ádám teremtése és Botticelli festménye, a Vénusz születése.

A Huffpost megkereste a vezetőségi elnököt is, aki csak annyit mondott, nem emiatt az egy ügy miatt menesztették az igazgatót, volt a döntésnek előzménye. Ők pedig egyébként is azt az elvet vallják, hogy a szülőknek minél több beleszólásuk kell hogy legyen a kisgyerekek oktatásába.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!