Távoznia kellett egy floridai iskolaigazgatónak, miután hatodikosoknak mutatták meg Michelangelo Dávid-szobrát

2023. március 24. – 11:36

Távoznia kellett egy floridai iskolaigazgatónak, miután hatodikosoknak mutatták meg Michelangelo Dávid-szobrát
Michelangelo Buonarroti reneszánsz művész Dávid-szobra (Merkellel és Renzivel) – Fotó: MTI/EPA/Maurizio Degl’ Innocenti

Másolás

Vágólapra másolva

Ultimátumot kapott a floridai Tallahassee Classical School igazgatója: vagy magától távozik, vagy kirúgják, miután több szülő is felháborodott azon, hogy művészettörténet-órán Michelangelo Dávid-szobráról mutattak képeket hatodikos hallgatóknak, írja a Huffpost. Volt szülő, aki a 16. századi alkotást pornográfnak nevezte, de több szülő is kifogásolta, hogy nem szóltak nekik előre, hogy ilyesmit mutatnak majd az órán a gyerekeknek.

Az immáron exigazgató Hope Carrasquilla a lapnak elmondta, hogy a szokásos protokoll szerint a szülőknek valóban levelet kell küldeni, mielőtt ilyen alkotásokat mutatnak a gyerekeknek, de ebben az esetben félreértések sorozata vezetett oda, hogy néhány szülőhöz nem érkezett meg a levél.

A hiba és a szülői reakciók után az iskola vezetősége úgy döntött, menesztik az igazgatót, meghagyva neki a lehetőséget, hogy önként távozzon. Carrasquilla egyébként alig egy éve vezette az iskolát. A lapnak elmondta, hogy egy évtizede tanít már művészettörténetet, és tudja, hogy mindig lesz szülő, aki kiborul a reneszánsz művészeten. A hírt először megíró Tallahassee Democrat azt írja, a szülőknek tényleg nemcsak a Dávid-szobor volt sok, hanem a reneszánsz blokkban további alkotások, például a Sixtus-kápolna mennyezeti freskója, Ádám teremtése és Botticelli festménye, a Vénusz születése.

A Huffpost megkereste a vezetőségi elnököt is, aki csak annyit mondott, nem emiatt az egy ügy miatt menesztették az igazgatót, volt a döntésnek előzménye. Ők pedig egyébként is azt az elvet vallják, hogy a szülőknek minél több beleszólásuk kell hogy legyen a kisgyerekek oktatásába.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!