Kétszáz embert bocsátanak el a Euronewsnál, sztrájkolnak a dolgozók

2023. március 18. – 12:51

Másolás

Vágólapra másolva

Többnapos sztrájkot hirdetett a Euronews hírtelevízió dolgozóinak szakszervezete, mert a cég tulajdonosa március elején bejelentette, hogy majdnem kétszáz dolgozót, köztük a szerkesztőség kétharmadát is elküldik, és eladják a lyoni székházat is. A francia Le Monde azt írja, hogy a dolgozók a cég szétverésére akarják felhívni a figyelmet a sztrájkkal. A pénteken kezdődött sztrájk hétfő hajnalig tart.

Kert Attila, a Euronews budapesti igazgatója az Rtl.hu-nak azt mondta, hogy a magyar szerkesztőséget nem érinti a tömeges elbocsátás. A magyar részleg Budapesten működik, míg az átszervezés Lyonban zajlik – mondta.

A portugál tulajdonú Alpac Capital még 2021 decemberében közölte, hogy megveszi a médiacég 88 százalékos tulajdonrészét, az ügyletet tavaly júliusban véglegesítették. Az Rtl.hu szerint a Euronews elnöke Pedro Vargas David, annak a Mario Davidnak a fia, aki korábban Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos tanácsadója volt. Pedro Vargas David a Linkedin-profilja szerint az Alpac Capital vezérigazgatója és a Euronews elnöke.

Mario David korábbi európai parlamenti képviselő a Miniszterelnöki Kabinetiroda nyilvánosan elérhető szerződései szerint 2018 és 2021 között adott tanácsokat a magyar miniszterelnöknek, térítésmentesen. A Szabad Európa angol verziója azt írja, hogy Orbán és David állítólag a berlini fal leomlása óta ismerik egymást, és 2016 áprilisában Orbán „igaz barátjának” nevezte Mario Davidot, amikor Lisszabonban a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntette ki. A portugál politikus a kitüntetést „a magyar érdekek támogatásáért” kapta.

A Euronews dolgozóit tömörítő szakszervezet a sztrájk részeként arra kérte a dolgozókat, hogy ne menjenek be az irodákba, maradjanak otthon.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!