Brutális halpusztulást okoz az ausztráliai hőség

2023. március 18. – 17:09

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyre hevesebb hőhullámok miatt több millió hal pusztult el az ausztráliai Darling folyóban, Új-Dél-Wales államban., Menindee falunál. A felvételeken látható, ahogy a folyó felszínét elpusztult halak borítják, motorcsónakkal is csak alig lehet közlekedni a vízen. A jelenségről először helyi idő szerint péntek reggel tettek bejelentést, a tragédia elsősorban heringeket érintett, de nagyobb testű halakat is találtak, köztük tőkehalakat, sügéreket, pontyokat.

A tömeges halpusztulás hátterében a térségben pusztító hőhullám áll, az akár 42 Celsius-fokos hőségben a folyó vize felmelegszik, a meleg víz pedig kevesebb oxigént tartalmaz, a halaknak viszont magasabb hőmérsékletnél több oxigénre van szükségük, így a hőség következtében megfulladnak.

A helyiek szerint ez az eddigi legsúlyosabb halpusztulás, amely eddig a falut érte, pedig három éve már is volt tömeges halpusztulás a Darlingon. Graeme McCrabb, a körülbelül 500 fős Menindee lakosa a BBC-nek nyilatkozva elmondta, még több hal pusztulásával számolnak: a felszínen úszó tetemek ugyanis további oxigént vesznek el a vízből. A 42 fokos melegben a bomló haltetemek bűze tovább nehezíti a helyzetet, „arról nem is beszélve, hogy mi, helyiek a folyó vizét használjuk mosáshoz és tisztálkodáshoz is, így az emberek most ezeket az alapvető dolgokat sem tudják megoldani” – mondta.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!