Amerikai drónnal ütközött egy orosz vadászgép a Fekete-tenger fölött

2023. március 14. – 19:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy orosz Szu–27-es vadászrepülőgép összeütközött egy amerikai MQ–9-es megfigyelő drónnal a Fekete-tenger felett, nemzetközi légtérben – írja a BBC.

Az amerikai hadsereg közlése szerint két orosz gép szakszerűtlen elfogást hajtott végre kedden reggel. 7:03-kor az egyik Szu–27-es nekicsapódott az MQ–9-es drón légcsavarjának. „Az ütközés előtt a Szu–27-esek többször is üzemanyagot öntöttek az MQ–9-esre, és vakmerően, környezetvédelmi szempontból nem megfelelő, szakszerűtlen módon repültek az MQ–9-es előtt. Ez az incidens a hozzáértés hiányát mutatja, amellett, hogy nem biztonságos” – áll az Amerikai Haderő Európai Parancsnokságának (EUCOM) közleményében.

„MQ–9-es robotrepülőgépünk rutinműveleteket hajtott végre nemzetközi légtérben, amikor egy orosz repülőgép elfogta és eltalálta, ami az MQ–9-es lezuhanásához és teljes elvesztéséhez vezetett” – mondta James B. Hecker, az amerikai légierő tábornoka, az amerikai légierő európai és afrikai légi erőinek parancsnoka. „Az oroszok e nem biztonságos és szakszerűtlen cselekedete majdnem mindkét repülőgép lezuhanását okozta” – tette hozzá.

MQ–9 Reaper, illetve a Szu–27-es – Fotó: AFP MQ–9 Reaper, illetve a Szu–27-es – Fotó: AFP
MQ–9 Reaper, illetve a Szu–27-es – Fotó: AFP

„Az amerikai és szövetséges repülőgépek továbbra is a nemzetközi légtérben fognak üzemelni, és felszólítjuk az oroszokat, hogy viselkedjenek szakszerűen és biztonságosan” – mondta Hecker.

Kiemelték, hogy az orosz pilóták ilyen agresszív akciói veszélyesek, és félrekalkulációhoz, valamint nem szándékos eszkalációhoz vezethetnek.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője veszélyesnek, szakszerűtlennek és meggondolatlannak nevezte az elfogást. Állítása szerint még nem volt arra példa, hogy egy ilyen incidensben egy amerikai légi jármű megsemmisüljön. „Ebben a tekintetben egyedi esetről van szó” – tette hozzá.

A szóvivő kiemelte, hogy a washingtoni külügyminisztérium közvetlen kapcsolatba lép az orosz külüggyel, „hogy kifejezze aggodalmát emiatt a kockázatos és szakszerűtlen elfogás miatt”. Hozzátette: az incidensről Joe Biden amerikai elnököt is tájékoztatták – írja az MTI.

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy az incidens után az Egyesült Államok beidézi a washingtoni orosz nagykövetet.

Az orosz védelmi minisztérium közleményben reagált az incidensre. Tagadták, hogy az orosz gépeknek bármi közük lett volna a drón lezuhanásához. Állításuk szerint a Szu–27-esek nem használták a fedélzeti fegyvereiket, és nem is kerültek kapcsolatba az MQ–9-essel. Szerintük a drón a pilótái manőverei miatt zuhant a tengerbe.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!