A Wagner-csoport egyik tagját azonosíthatták a chișinăui reptéren, nem engedték belépni az országba

2023. március 12. – 14:36

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy valószínűséggel az orosz Wagner-csoport egyik tagját azonosították Chișinăuban a moldovai határrendészek – áll a rendőrség által közölt heti jelentésben, ahol az illetőről fotókat is közöltek, ezeken a tetoválásai látszanak, az arcát eltakarták.

A közlemény szerint a határrendészet a nemzetközi partnerekkel folytatott információcsere révén a chișinăui repülőtéren azonosította a férfit, akit az orosz katonai zsoldos csoport lehetséges képviselőjeként tartanak számon. „Az illető állampolgár nem léphetett át a határon, légi úton szállították vissza a kiinduló államba” – áll a jelentésben.

A Moldovai Köztársaság az ukrajnai háború következtében fokozta a határellenőrzéseket, különösen azóta, hogy titkosszolgálati információk szerint Oroszország utcai tüntetéseket szervezve politikai puccsot szervez, hogy a jelenlegi EU-párti kormánytöbbséget oroszpárti politikai képviselettel cseréljék le.

Vasárnap egyébként újabb tiltakozásokra számítanak a moldovai hatóságok, vasárnap délután 2 órakor körülbelül ezer személy kéri Maia Sandu leváltását. A megmozdulást a ȘOR szervezte:

Vasárnapi kormányellenes tüntetés a Moldovai Köztársaság fővárosában – Fotó: ȘOR Facebook-oldala
Vasárnapi kormányellenes tüntetés a Moldovai Köztársaság fővárosában – Fotó: ȘOR Facebook-oldala

Natalia Gavrilița volt kormányfő egy februári EU-csúcs után, váratlanul mondott le tisztségéről, helyére Dorin Recean került, aki sokáig a Moldovai Köztársaság elnökének nemzetbiztonsági tanácsadójaként dolgozott, 2022. február 7-től pedig a Legfelsőbb Biztonsági Tanács főtitkári posztját töltötte be.

Ororszország politikai destabilizációs terveiről maga Maia Sandu, a Moldovai Köztársaság elnöke is beszámolt a lakosságnak. Ő arról beszélt, hogy Moszkva diverzánsokkal meg akarja buktatni Moldova kormányát, hogy az ország orosz befolyás alá kerüljön, és ezzel sikerüljön meggátolni tervezett csatlakozását az Európai Unióhoz.

Maia Sandu elmondta, hogy a hírszerzési forrásokból olyan tervezett akciókról szereztek tudomást, amelyekben katonai kiképzésben részesült, civil ruhás diverzánsok vennének részt, és állami épületek ellen hajtanának végre támadásokat, túszokat is ejtve.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!