A Wagner-csoport egyik tagját azonosíthatták a chișinăui reptéren, nem engedték belépni az országba

2023. március 12. – 13:36

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy valószínűséggel az orosz Wagner-csoport egyik tagját azonosították Chișinăuban a moldovai határrendészek – áll a rendőrség által közölt heti jelentésben, ahol az illetőről fotókat is közöltek, ezeken a tetoválásai látszanak, az arcát eltakarták.

A közlemény szerint a határrendészet a nemzetközi partnerekkel folytatott információcsere révén a chișinăui repülőtéren azonosította a férfit, akit az orosz katonai zsoldos csoport lehetséges képviselőjeként tartanak számon. „Az illető állampolgár nem léphetett át a határon, légi úton szállították vissza a kiinduló államba” – áll a jelentésben.

A Moldovai Köztársaság az ukrajnai háború következtében fokozta a határellenőrzéseket, különösen azóta, hogy titkosszolgálati információk szerint Oroszország utcai tüntetéseket szervezve politikai puccsot szervez, hogy a jelenlegi EU-párti kormánytöbbséget oroszpárti politikai képviselettel cseréljék le.

Vasárnap egyébként újabb tiltakozásokra számítanak a moldovai hatóságok, vasárnap délután 2 órakor körülbelül ezer személy kéri Maia Sandu leváltását. A megmozdulást a ȘOR szervezte:

Vasárnapi kormányellenes tüntetés a Moldovai Köztársaság fővárosában – Fotó: ȘOR Facebook-oldala
Vasárnapi kormányellenes tüntetés a Moldovai Köztársaság fővárosában – Fotó: ȘOR Facebook-oldala

Natalia Gavrilița volt kormányfő egy februári EU-csúcs után, váratlanul mondott le tisztségéről, helyére Dorin Recean került, aki sokáig a Moldovai Köztársaság elnökének nemzetbiztonsági tanácsadójaként dolgozott, 2022. február 7-től pedig a Legfelsőbb Biztonsági Tanács főtitkári posztját töltötte be.

Ororszország politikai destabilizációs terveiről maga Maia Sandu, a Moldovai Köztársaság elnöke is beszámolt a lakosságnak. Ő arról beszélt, hogy Moszkva diverzánsokkal meg akarja buktatni Moldova kormányát, hogy az ország orosz befolyás alá kerüljön, és ezzel sikerüljön meggátolni tervezett csatlakozását az Európai Unióhoz.

Maia Sandu elmondta, hogy a hírszerzési forrásokból olyan tervezett akciókról szereztek tudomást, amelyekben katonai kiképzésben részesült, civil ruhás diverzánsok vennének részt, és állami épületek ellen hajtanának végre támadásokat, túszokat is ejtve.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!