Oroszország rakétákat lőtt ki több ukrán városra

2023. március 9. – 08:59

Oroszország rakétákat lőtt ki több ukrán városra
Füst gomolyok Kijev felett az orosz rakétacsapás után – Fotó: Vladyslav Sodel / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna-szerte rakétákat lőtt ki Oroszország az éjjel, a támadások érintették az északi Harkivot, a délen található Odesszát és a nyugaton lévő Zsitomir városát is, írja a BBC-re hivatkozva a Telex. Harkivban és Odesszában lakóépületeket és energetikai létesítményeket is eltaláltak, több helyen áramszünet van.

„A második hullám most várható, ezért arra kérem a régió lakóit, hogy maradjanak az óvóhelyeken” – írta Makszim Marcsenko, Odessza katonai kormányzója a Telegramon.

Harkivnál az infrastruktúrát vették célba, és egy lakóházat is eltaláltak, ott is további támadásokra figyelmeztetnek.

Kijevre is légi csapásokat mérték. A támadásokban eltalálhattak egy hőerőművet is. A Lviv nyugati régió négy ember vesztette életét a rakétacsapásokban – írta Makszim Kozickija, a régió kormányzója a Telegramon.

A négy halott közül két férfi és két nő. Mindannyian otthon voltak, amikor a rakéta lezuhant

– mondta Makszim Kozickij.

Az Energoatom állami vállalatra hivatkozva a Guardian pedig arról ír, hogy megszűnt az áramellátása az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműnek orosz rakétatámadás miatt.

„Megszakadt az utolsó kapcsolat a megszállt zaporizzsjai atomerőmű és az ukrán villamosenergia-rendszer között” – írták.

Az Energoatom közölte, hogy az ötödik és a hatodik reaktort leállították, és az erőmű működéséhez szükséges elektromos áramot 18 dízelgenerátor biztosítja, amelyekben 10 napra elegendő üzemanyag van.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!