Legkorábban 300 év múlva lehet egyenjogúság a nők és a férfiak között az ENSZ-főtitkár szerint

2023. március 7. – 11:10

Másolás

Vágólapra másolva

A nők és férfiak közötti egyenlőség a világban egyre távolabbi cél, amely legfeljebb háromszáz év múlva érhető el – mondta António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn New Yorkban, a világszervezet nők helyzetével foglalkozó bizottságának ülésén a Guardian beszámolója szerint.

„A nők jogaival világszerte visszaélnek, fenyegetik és megsértik őket, az évtizedek alatt elért fejlődés a szemünk láttára tűnik el” – mondta, miközben felsorolta a legkritikusabb kérdéseket, mint amilyen az anyai halálozás, az iskolából kiszorított lányok, a munkától megtagadott ápolók és a korai házasságra kényszerített gyermekek helyzete.

A világ országai közül egyedül Afganisztánt említette példaként, ahol a 2021 augusztusában a hatalomba visszakerült tálibok „a nőket és a lányokat kitörölték a közéletből”.

Guterres más országot nem nevezett meg, de azt is mondta, hogy „sok helyen visszavetik a nők szexuális reprodukciós jogait, és az iskolába járó lányokat emberrablás és bántalmazás veszélye fenyegeti”. „A férfiközpontú társadalom, a megkülönböztetés és az ártalmas sztereotípiák évszázados szakadékot hoztak létre a nemek között a tudomány és a technológia területén”, amely ágazatokban a nők a Nobel-díjasoknak mindössze „3 százalékát teszik ki” – jegyezte meg az ENSZ-főtitkár.

„A férfiuralom visszavág. Ahogy mi is. Azért vagyok itt, hogy világosan és határozottan közöljem, hogy az ENSZ mindenütt a nők és lányok mellett áll”

– zárta beszédét a portugál politikus.

A női egyenjogúság kérdésével a Telexen is több cikkben foglalkoztunk, legutóbb arra kerestük a választ, hogyan nem lett Nobel-díjas kutatónőnk közel száz éve, és mi köze ennek a nők önbizalmához. Ebben a cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy nem a nők arányával van a baj a tudományos életben, ebben a cikkünkben pedig három szakács és egy cukrász mesélt arról, mik a szakma szépségei és nehézségei, hogyan kezelnek egy nőt olyan közegben, amelyben még a legjobb esetben is a konyha háromnegyede férfiakból áll, és miért megy ennyire kevés nő erre a pályára.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!