Legkorábban 300 év múlva lehet egyenjogúság a nők és a férfiak között az ENSZ-főtitkár szerint

2023. március 7. – 11:10

Másolás

Vágólapra másolva

A nők és férfiak közötti egyenlőség a világban egyre távolabbi cél, amely legfeljebb háromszáz év múlva érhető el – mondta António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn New Yorkban, a világszervezet nők helyzetével foglalkozó bizottságának ülésén a Guardian beszámolója szerint.

„A nők jogaival világszerte visszaélnek, fenyegetik és megsértik őket, az évtizedek alatt elért fejlődés a szemünk láttára tűnik el” – mondta, miközben felsorolta a legkritikusabb kérdéseket, mint amilyen az anyai halálozás, az iskolából kiszorított lányok, a munkától megtagadott ápolók és a korai házasságra kényszerített gyermekek helyzete.

A világ országai közül egyedül Afganisztánt említette példaként, ahol a 2021 augusztusában a hatalomba visszakerült tálibok „a nőket és a lányokat kitörölték a közéletből”.

Guterres más országot nem nevezett meg, de azt is mondta, hogy „sok helyen visszavetik a nők szexuális reprodukciós jogait, és az iskolába járó lányokat emberrablás és bántalmazás veszélye fenyegeti”. „A férfiközpontú társadalom, a megkülönböztetés és az ártalmas sztereotípiák évszázados szakadékot hoztak létre a nemek között a tudomány és a technológia területén”, amely ágazatokban a nők a Nobel-díjasoknak mindössze „3 százalékát teszik ki” – jegyezte meg az ENSZ-főtitkár.

„A férfiuralom visszavág. Ahogy mi is. Azért vagyok itt, hogy világosan és határozottan közöljem, hogy az ENSZ mindenütt a nők és lányok mellett áll”

– zárta beszédét a portugál politikus.

A női egyenjogúság kérdésével a Telexen is több cikkben foglalkoztunk, legutóbb arra kerestük a választ, hogyan nem lett Nobel-díjas kutatónőnk közel száz éve, és mi köze ennek a nők önbizalmához. Ebben a cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy nem a nők arányával van a baj a tudományos életben, ebben a cikkünkben pedig három szakács és egy cukrász mesélt arról, mik a szakma szépségei és nehézségei, hogyan kezelnek egy nőt olyan közegben, amelyben még a legjobb esetben is a konyha háromnegyede férfiakból áll, és miért megy ennyire kevés nő erre a pályára.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!