Eltűnt az egyik legnagyobb kínai bank vezetője, 11 nap után közölték: nyugi, a hatóságok vitték el

2023. február 27. – 07:10

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenegy nappal azután, hogy eltűnt Bao Fan (Pao Fan), a China Renaissance Holdings kínai óriásbank alapítója és egyik vezetője, a pénzintézet közölte: az üzletembert a kínai hatóságok vitték el – írja a BBC. A bank közleménye szerint Bao Fan szorosan együttműködik a hatóságokkal egy nyomozásban.

Bao Fan 2018-ban, a bank tőzsdei bevezetéséről szóló sajtótájékoztatón – Fotó: Bobby Yip / Reuters
Bao Fan 2018-ban, a bank tőzsdei bevezetéséről szóló sajtótájékoztatón – Fotó: Bobby Yip / Reuters

„Az igazgatótanács tudomására jutott, hogy Bao úr jelenleg együttműködik a Kínai Népköztársaság egyes hatóságai által folytatott nyomozásban” – idézi a BBC a banknak a hongkongi tőzsdéhez benyújtott bejelentését. Amely arra is kitér: „A vállalat megfelelően együttműködik és segítséget nyújt a Kínai Népköztársaság érintett hatóságai bármely törvényes kérésének teljesítésében, ha és amennyiben az megtörténik.”

A közlemény volt az első alkalom, hogy a China Renaissance indokolta alapítója eltűnését. Ugyanakkor nem közölt részleteket a nyomozásról vagy Bao Fan hollétéről, teszi hozzá a lap.

A China Renaissance-t 2005-ben alapító Bao Fangot a kínai technológiai ipar titánjának tekintik, aki számos olyan üzletet hajtott végre, amely az online fogyasztói gazdaságot alakította. Egy 2018-as cikkében azt írta, hogy cége a kínai nyilvánosság által ismert internetes vállalatok 70 százalékával került már üzleti kapcsolatba („keresztezték egymás útját”, ahogyan fogalmazott).

A BBC megemlíti: Bao Fan eltűnése „egy sor olyan eset után következett be, amikor a kínai elnök, Hszi Csin-ping korrupcióellenes kampányának részeként magas rangú kínai vezetők tűntek el”. Csak 2015-ben legalább öt vezető vált elérhetetlenné, köztük a Fosun Group elnöke, Guo Guangchang (Kuo Kuang-csang). A vállalat később közölte, hogy egy személyes ügy miatt folytatott nyomozásban segédkezett.

Felidézik azt is, hogy 2020 végén az Alibaba alapítója, Jack Ma is eltűnt a nyilvánosság elől három hónapra, miután kritikus megjegyzéseket tett a piaci szabályozókkal szemben. (Az ő esetéről a Telex itt írt bővebben.) Ma, miután előkerült, lemondott cégcsoportja vezetéséről és elmenekült Kínából, ahol akkor már nem is ő volt a leggazdagabb. Az üzletemberről az utolsó hír az volt, hogy 2021 őszén Hongkongban bukkant fel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!