Eltűnt az egyik legnagyobb kínai bank vezetője, 11 nap után közölték: nyugi, a hatóságok vitték el

2023. február 27. – 07:10

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenegy nappal azután, hogy eltűnt Bao Fan (Pao Fan), a China Renaissance Holdings kínai óriásbank alapítója és egyik vezetője, a pénzintézet közölte: az üzletembert a kínai hatóságok vitték el – írja a BBC. A bank közleménye szerint Bao Fan szorosan együttműködik a hatóságokkal egy nyomozásban.

Bao Fan 2018-ban, a bank tőzsdei bevezetéséről szóló sajtótájékoztatón – Fotó: Bobby Yip / Reuters
Bao Fan 2018-ban, a bank tőzsdei bevezetéséről szóló sajtótájékoztatón – Fotó: Bobby Yip / Reuters

„Az igazgatótanács tudomására jutott, hogy Bao úr jelenleg együttműködik a Kínai Népköztársaság egyes hatóságai által folytatott nyomozásban” – idézi a BBC a banknak a hongkongi tőzsdéhez benyújtott bejelentését. Amely arra is kitér: „A vállalat megfelelően együttműködik és segítséget nyújt a Kínai Népköztársaság érintett hatóságai bármely törvényes kérésének teljesítésében, ha és amennyiben az megtörténik.”

A közlemény volt az első alkalom, hogy a China Renaissance indokolta alapítója eltűnését. Ugyanakkor nem közölt részleteket a nyomozásról vagy Bao Fan hollétéről, teszi hozzá a lap.

A China Renaissance-t 2005-ben alapító Bao Fangot a kínai technológiai ipar titánjának tekintik, aki számos olyan üzletet hajtott végre, amely az online fogyasztói gazdaságot alakította. Egy 2018-as cikkében azt írta, hogy cége a kínai nyilvánosság által ismert internetes vállalatok 70 százalékával került már üzleti kapcsolatba („keresztezték egymás útját”, ahogyan fogalmazott).

A BBC megemlíti: Bao Fan eltűnése „egy sor olyan eset után következett be, amikor a kínai elnök, Hszi Csin-ping korrupcióellenes kampányának részeként magas rangú kínai vezetők tűntek el”. Csak 2015-ben legalább öt vezető vált elérhetetlenné, köztük a Fosun Group elnöke, Guo Guangchang (Kuo Kuang-csang). A vállalat később közölte, hogy egy személyes ügy miatt folytatott nyomozásban segédkezett.

Felidézik azt is, hogy 2020 végén az Alibaba alapítója, Jack Ma is eltűnt a nyilvánosság elől három hónapra, miután kritikus megjegyzéseket tett a piaci szabályozókkal szemben. (Az ő esetéről a Telex itt írt bővebben.) Ma, miután előkerült, lemondott cégcsoportja vezetéséről és elmenekült Kínából, ahol akkor már nem is ő volt a leggazdagabb. Az üzletemberről az utolsó hír az volt, hogy 2021 őszén Hongkongban bukkant fel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!