Már közel 200 embert, főként építési vállalkozókat vettek őrizetbe Törökországban a földrengés után

2023. február 25. – 21:55

Már közel 200 embert, főként építési vállalkozókat vettek őrizetbe Törökországban a földrengés után

Másolás

Vágólapra másolva

Csaknem kétszáz embert, többségükben építési vállalkozókat vettek őrizetbe Törökországban azzal a gyanúval, hogy az ország déli részén pusztító földrengés miatt összeomlott épületeknél hanyag munkát végeztek, jelentette be a Diyarbakırban tartott sajtótájékoztatóján Bekir Bozdağ török igazságügyi miniszter. Az MTI tudósítása szerint a miniszter közölte: több mint 600 ember ellen indult eljárás épületek összeomlása miatt.

Előállították Ökkeş Kavakot, Gaziantep tartomány Nurdağı járásának polgármesterét is, aki a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) tagja. Az Anadolu török állami hírügynökség úgy tudja, ellene az építkezések felülvizsgálatának elmulasztása a vád.

A több mint húsz éve hatalmon lévő Recep Tayyip Erdoğan török elnök kormányát heves bírálatok érték a laza építkezési szabványok miatt, amelyek hozzájárulhattak a több mint 44 ezer törökországi halálos áldozathoz.

A tizenegy török tartományban pusztító február 6-i földmozgásokban és az őket követő, tízezerhez közeli utórengésben a kormány adatai szerint több mint 173 ezer épület rongálódott meg, és majd kétmillióan maradtak fedél nélkül.

Külön cikkben foglalkoztunk a február eleji földrengés epicentrumától 70 kilométerre fekvő Erzin városának példájával. A kisváros azzal került be a hírekbe, hogy ott sokkal kisebb volt a pusztítás mértéke. Erzinben egyetlenegy ház sem omlott teljesen össze, és halálos áldozatokról sem számoltak be, miközben a szomszédos településeken komoly pusztítást végzett a természeti katasztrófa. Erzin példája azt mutatja, ahol a városvezetés tanult a múltból, és nem engedett teret a korrupcióra alapozott, gyönge építményeknek, ott a károk is jóval kisebbek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!