Oroszbarát párt szervezett tüntetést a moldovai parlament elé

2023. február 20. – 12:09

Másolás

Vágólapra másolva

Bár az orosz külügyminisztérium tagadja a moldovai elnök állítását, amely szerint destabilizálni szeretnék Moldovát, a hétvégén az ellenzéki, oroszbarátnak tartott Sor párt szervezett tüntetést vasárnapra a moldovai parlament elé az ország európai integrációját támogató kormányzata ellen. Moldova 2022 júniusában szerezte meg az európai uniós tagjelölti státuszt.

A BBC azt írja, hogy a több ezer tüntető többsége busszal érkezett a fővárosba, Chișinăuba, az utaztatás költségeit pedig állítólag maga a szervező párt, a Sor fedezte, írja a BBC. Az országban komoly feszültségeket keltenek az energiapiaci problémák, a gyakori áramkimaradások. Moldova rendkívül kritikus energetikai helyzetben van, ugyanis ez a szegény ország a világ egyik legkevésbé önellátó országa. A háború kezdete óta csak még kiszolgáltatottabbá váltak, Sandu elnök pedig megpróbálta diverzifikálni az energiaforrásokat, de az ukrán infrastruktúra elleni támadások és a Romániából történő áramimport költségei nem könnyítették meg a dolgát.

Marina Tauber, a vasárnapi tüntetés vezetője, a Sor főtitkára szerint pártja nem ellenzi az EU-t, és jó kapcsolatokat szeretne ápolni minden féllel. Egyértelműbben foglal állást Oroszország mellett Iurie Berenchi párttanácsos. „Nem félünk, mert ha Oroszország el akarná foglalni Moldovát, fél nap alatt megtenné” – mondta a BBC-nek, arra pedig, hogy szerinte ez jó lenne-e, azt válaszolta, személyes véleménye szerint igen, „Oroszországgal sokkal jobban járnánk, mint most”.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!