Észak-Korea megint ballisztikus rakétát lőtt ki

2023. február 18. – 12:44

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea szombaton újabb ballisztikus rakétát lőtt ki a tenger felé – erősítette meg a dél-koreai vezérkari főnökség és a japán parti őrség, írja az MTI.

A japán hatóságok szerint a rakéta több mint egy órával a kilövés után Japán kizárólagos gazdasági övezetén belüli vizeken csapódott be, ami arra utal, hogy az észak-koreaiak az egyik legnagyobb rakétájukat tesztelték – írja a Reuters. A szombati volt Észak-Korea első rakétatesztelése azóta, hogy január elsején egy rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki.

Phenjan súlyos válaszlépésekkel fenyegetett, ha Dél-Korea és az Egyesült Államok valóban megtartja a pénteken bejelentett, 11 napos közös hadgyakorlatát. Ennek előkészületeit már a jövő hétre ígérték. A gyakorlat részeként szerdán az amerikai védelmi minisztériumban, a Pentagonban tartanak csúcsértekezletet. A szöuli védelmi minisztérium közleménye szerint itt arra az esetre is kidolgoznak katonai és polgárvédelmi forgatókönyvet, ha Phenjan egyszer valóban atomfegyvert vetne be.

Az észak-koreai rakétakísérletről készült felvételt mutatják a dél-koreai híradóban, egy szöuli vasútállomáson 2023. február 18-án – Fotó: Anthony Wallace / AFP
Az észak-koreai rakétakísérletről készült felvételt mutatják a dél-koreai híradóban, egy szöuli vasútállomáson 2023. február 18-án – Fotó: Anthony Wallace / AFP

Észak-Korea tavaly 37-szer hajtott végre rakétakísérleteket, köztük interkontinentális ballisztikus rakétákkal (ICBM) is, megsértve ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait. Észak-Korea elmúlt időszakban megszaporodó rakétatesztjeiről, amelyek elemzők szerint egy újabb atomkísérletet előzhetnek meg, itt írtunk bővebben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!