Magyarországgal együtt nyolc tagállamot beperel az Európai Bizottság, mert nem védik eléggé a jogsértések bejelentőit

2023. február 15. – 15:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság keresetet indít az Európai Bíróságon nyolc tagállam, köztük Magyarország ellen, amiért nem építették be megfelelően a jogrendjükbe az uniós jog megsértését bejelentő személyek védelméről szóló irányelvet – derül ki a Bizottság szerdai közleményéből.

Az előírást Csehországnak, Németországnak, Észtországnak, Spanyolországnak, Olaszországnak, Luxemburgnak és Lengyelországnak sem sikerült betartania. Az irányelv előírja a tagállamok számára, hogy biztosítsanak hatékony csatornákat az uniós szabályok megsértésének bizalmas bejelentésére a magánszektorban és a közszférában egyaránt. A csatornáknak úgy kellene működnie, hogy szilárd védelmi rendszert jelentsenek az esetleges megtorlással szemben; ez egyaránt érvényes az adott szervezeten belül és azon kívül, az illetékes hatóság viszonylatában. 2021. december 17-ig kellett volna megtörténnie a keretek kialakításának a tagállamokban.

2022 januárjában a Bizottság felszólító levelet küldött 24 tagállamnak, amiért azok a határidő lejárta előtt nem ültették át teljes mértékben az irányelvet, és nem adtak tájékoztatást az átültető intézkedésekről. Az EB 2022 júliusában 15 tagállamnak, 2022 szeptemberében pedig négy tagállamnak küldött indokolással ellátott véleményt, amiért elmulasztották közölni az irányelvet teljes mértékben átültető intézkedéseket.

Mivel 8 tagállam nem adott kielégítő választ a Bizottság indokolással ellátott véleményére, a Bizottság úgy határozott, hogy keresetet indít ezekkel a tagállamokkal szemben az Európai Unió Bíróságán.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!