Három napon belül a harmadik azonosítatlan repülő tárgyat lőtték le az amerikaiak

2023. február 12. – 23:47

Másolás

Vágólapra másolva

Azonosítatlan repülő tárgyat lőttek ki az amerikai légierő pilótái a Huron-tó felett vasárnap, írja a New York Times. A CNN úgy értesült, hogy a „nyolcszög alakú” eszközt Joe Biden elnök utasítására lőtték le. Ez a hétvége során már a harmadik azonosítatlan tárgy, melyet kilőttek az amerikaiak. Pénteken Alaszka felett lőttek ki egy 12 ezer méter magasságban tartózkodó eszközt, szombaton pedig az északnyugat-kanadai Yukon felett lőtt le egy azonosítatlan tárgyat egy amerikai F–22-es vadászgép.

A vasárnap észlelt eszközt egy F–16-os vadászgéppel lőtték le az amerikai–kanadai határon elterülő Huron-tó felett. A Michigan állam felett véghez vitt akcióhoz ugyanúgy Sidewinder rakétát használtak, mint a másik két esetben a hétvége során. Az Associated Press arról ír, hogy a tárgyat már szombat este észlelhette a légvédelem Montana államban.

Jack Bergman michigani republikánus képviselő a Fox Newson arról beszélt, hogy ő a védelmi miniszter irodájától értesült az esetről. Azt az információt kapta telefonon, hogy az azonosítatlan tárgy „nyolcszög alakú volt”, és 20 ezer láb, tehát nagyjából 6000 méter magasságban repült, mielőtt kilőtték. Ezeket az információkat a CNN-nek is megerősítette egy magas rangú kormányzati forrás, aki szerint az eszköz látszólag nem szállított semmit, és zsinórok lógtak le róla.

A Pentagon azóta van készültségben, hogy február 2-án egy kínai ballon – melyet az amerikaiak szerint kémkedésre használtak – berepült az Egyesült Államok légterébe. A kémballont két nappal később lőtték ki, miután elhagyta a szárazföldet Dél-Karolinánál.

A vasárnapi repülő tárgyról és a kilövéséről elsőként Elissa Slotkin michigani demokrata képviselő írt a Twitteren. A képviselő először arról írt magyar idő szerint vasárnap este kilenc óra után, hogy a védelmi minisztériumból telefonon közölték vele, hogy szoros figyelemmel kísérnek egy eszközt a Huron-tó felett. Negyven perccel későbbi második bejegyzésében már arról számolt be, hogy az amerikai légierő és a nemzeti gárda pilótái lelőtték a repülő tárgyat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!