A brüsszeli csúcstalálkozó után egy nappal lemondott tisztségéről a moldovai kormányfő

2023. február 10. – 17:01

Másolás

Vágólapra másolva

Dorin Receant nevezte ki a Moldovai Köztársaság miniszterelnökének Maia Sandu elnök, miután a korábbi moldovai kormányfő pénteken, másfél évnyi kormányzás után beadta lemondását, írja a Digi24.

Natalia Gavrilița 2021 augusztusa óta töltötte be tisztségét, a kormánytöbbséget alkotó Akció és Szolidaritás Párt színeiben. Pénteki sajtótájékoztatójában nem tér ki lemondásának konkrét okára, hanem (néha elcsukló hangon) arról beszélt, hogy az országban mindenféle nyomás ellenére sikerült megőrizni a nyugalmat és a gazdasági stabilitást, ugyanakkor büszke arra, hogy az országban számos olyan infrastrukturális projekt előrehaladását gyorsították fel, amelyek a korrupció miatt sokáig elakadtak. A volt miniszterelnök beszédében többször tesz utalást arra, hogy az országnak az Európai Unió mellett kell kitartania. Egy adott ponton úgy fogalmaz: kormánya nem kapta meg azt a támogatást otthon, mint amelyet külföldi partnerei biztosítottak.

Az új miniszterelnök, Dorin Recean sokáig a Moldovai Köztársaság elnökének nemzetbiztonsági tanácsadójaként dolgozott, 2022. február 7-től pedig a Legfelsőbb Biztonsági Tanács főtitkári posztját tölti be.

Maia Sandu elnök péntek délutáni beszédében az új kormány felállításának fontosságáról beszélt, illetve több célkitűzést is kiemel, mint a gazdasági növekedés, az állampolgárok életszínvonalának növelése, az igazságszolgáltatási reform és hogy megtisztítsák az országot a korrupciótól és az igazságtalanságoktól.

A Digi24 összefoglalójában arról lehet olvasni, hogy korábbi, február 6-i sajtóértesülések szerint Gavrilița mellett több moldovai miniszter készül lemondani tisztségéről.

A Spotmedia ugyanakkor emlékeztet: a chișinăui kormányfő lemondása csaknem 24 órával azután következett be, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Brüsszelben egy esetleges orosz destabilizációs akcióra figyelmeztette a moldovai küldöttséget.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!