Törökországban letartóztatják azokat, akik „provokatívan posztolnak” a földrengésről és a mentésről

2023. február 8. – 23:15

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 18 személyt őrizetbe vettek, és közülük 5-öt le is tartóztattak, amiért „a földrengésről szóló provokatív bejegyzéseket” tettek közzé médiaplatformokon – írja a török rendőrség a Twitteren. Szerda késő délután legalább 202 ehhez hasonló fiókkezelőt azonosítottak, „a polgárok jóindulatával visszaélő” internetes oldalakat bezárták.

Törökországot és Szíriát hétfő hajnalban rázott meg egy páratlanul erős, a Richter-skálán 7,8-as földrengés, amely következtében már legalább 11 ezren meghaltak. Az érintett térségek lakói szerint a török hatóságok felkészületlenek és szervezetlenek, sok helyre több mint egy nap után jutott el segítség.

Voltak települések, ahol a nulla fok körüli hőmérsékletben a túlélők még szerdán is a mentőalakulatok megérkezését várták. A Reuters tudósítója szerint sokszor olyan településekre sem érkezett segítség, ahol még hallani lehetett a romok alól a bent ragadtak segélykiáltásait.

A mentésben résztvevők egy része, és az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) vezetése a kormányt hibáztatja, amiért az ország az elmúlt két évtizedben nem készült fel egy ehhez hasonló földrengésre. Az ország vezetése erre válaszul blokkolni kezdte a fő kommunikációs felületnek számító Twittert a katasztrófa sújtotta régiókban. Kemal Kılıçdaroğlu, a CHP mentésben részt vevő elnöke szerdán minden Facebook-posztját azzal zárta:

„Hadd jöjjenek és tartóztassanak le minket!”

Erdoğan szerdán ugyan elismerte, hogy eleinte voltak problémák a mentéssel és a hatóságok munkájával, de szerinte szerdára már helyreállt a munka. Szerinte egy ilyen katasztrófára nem lehet felkészülni, és azt írta:

„Egy ilyen időszakban nem tudom megemészteni, hogy az emberek politikai érdekből negatív kampányt folytatnak.”

A földrengésről ebben a cikkünkben írtunk részletesen, az ott dolgozó magyar mentőkről pedig itt olvashat hosszabban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!