11 ezer fölé emelkedett a törökországi és szíriai földrengés halálos áldozatainak száma

2023. február 8. – 12:21

11 ezer fölé emelkedett a törökországi és szíriai földrengés halálos áldozatainak száma
Családok várakoznak az épületek romjai között Kahramanmarasban, a rengés epicentrumában – Fotó: Ozan Kose / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Meghaladta a 11 ezret a Törökországban és Szíriában pusztító földrengés halálos áldozatainak száma szerdára, csak Törökországban eddig több mint 7108 halálos áldozatot és közel ötvenezer sérültet találtak – írja a CNN a hivatalos törökországi adatok alapján. Szíriában a kormány ellenőrzése alatt álló területekről 2530 halálos áldozatot jelentettek. A földrengés után több tízezer épület dőlt össze, a mentési munkálatokat nehezíti a rossz időjárás. Magyarországról összesen hat mentőcsapat utazott a helyszínre, munkájukról ebben a cikkben írtunk részleteket.

11 óra után nem sokkal a CNN azt írta, hogy a földrengés egyik epicentrumában, a dél-törökországi Kahramanmaras tartományban landolt Recep Tayyip Erdoğan török elnök, aki korábban azt mondta, hogy a 85 milliós országban 13 millió embert érintett a katasztrófa. A hatóságok szerint már több mint nyolcezer embert szabadítottak ki a romok alól, és 380 ezren mentek a helyi vezetés által kialakított menedékhelyekre vagy szállodákba.

Ahogy arról beszámoltunk, Törökország és Szíria határát hétfő hajnalban rázta meg a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés, amit aztán a déli órákban egy újabb, 7,6-os erősségű földmozgás követett. Azóta több száz kisebb rengés rázta meg a környéket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!