Többen megvakultak, egy ember pedig meghalt egy indiai szemcsepptől az Egyesült Államokban

2023. február 5. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

Visszavonták azt az Indiában gyártott, és az Egyesült Államok területén vénykötelesség nélkül árusított szemcseppet, ami több embert megvakított, egy embernek pedig bizonyítottan a halálát okozta – írja a Reuters.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) közleménye szerint a szemcsepp 12 államban, összesen 55 esettel hozható bizonyítottan kapcsolatba. Az Artificial Tears szemcseppet a Csennai városában székelő Global Pharma Healthcare cég gyártotta Indiában, kizárólag az amerikai piacra.

A szemcseppet forgalmazó EzriCare a hatóságokkal ellenben egyelőre nem látja bizonyítottnak, hogy a fertőzés összeköthető lenne az ő termékükkel, de leállították a forgalmazást, valamint visszahívták a már boltokban lévő szemcseppeket. A fertőzés eredetének feltárása jelenleg is tart, és a hatóságok egyelőre annyit árultak el, hogy egy különösen rezisztens, véráramfertőzést előidéző baktériumról van szó.

A Tamilnádu tartományi hatóságok első jelentése szerint számos hiányosságot tártak fel az üvegek sterilizálása és csomagolása körül, valamint a gyanú szerint a Global Pharma Healthcare munkatársai nem végeztek a terméken megfelelő mikrobiális tesztet sem a gyártás során.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!