Többen megvakultak, egy ember pedig meghalt egy indiai szemcsepptől az Egyesült Államokban

2023. február 5. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

Visszavonták azt az Indiában gyártott, és az Egyesült Államok területén vénykötelesség nélkül árusított szemcseppet, ami több embert megvakított, egy embernek pedig bizonyítottan a halálát okozta – írja a Reuters.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) közleménye szerint a szemcsepp 12 államban, összesen 55 esettel hozható bizonyítottan kapcsolatba. Az Artificial Tears szemcseppet a Csennai városában székelő Global Pharma Healthcare cég gyártotta Indiában, kizárólag az amerikai piacra.

A szemcseppet forgalmazó EzriCare a hatóságokkal ellenben egyelőre nem látja bizonyítottnak, hogy a fertőzés összeköthető lenne az ő termékükkel, de leállították a forgalmazást, valamint visszahívták a már boltokban lévő szemcseppeket. A fertőzés eredetének feltárása jelenleg is tart, és a hatóságok egyelőre annyit árultak el, hogy egy különösen rezisztens, véráramfertőzést előidéző baktériumról van szó.

A Tamilnádu tartományi hatóságok első jelentése szerint számos hiányosságot tártak fel az üvegek sterilizálása és csomagolása körül, valamint a gyanú szerint a Global Pharma Healthcare munkatársai nem végeztek a terméken megfelelő mikrobiális tesztet sem a gyártás során.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!