Videón az USA területére tévedt kínai kémballon kilövése

2023. február 5. – 08:57

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton lőtte ki az amerikai hadsereg az Egyesült Államok felett lebegő kínai ballont. A csütörtökön felfedezett ballon kilövése már korábban is felmerült, de a katonaság várta, hogy víz – az Atlanti-óceán – fölé érjen, ne érintsen civileket a ballon leszedése. A kilövésről aztán annak szemtanúitól mindenféle videó is megjelent az újságokban, megnézhetjük ezeken a katonai műveletet például közelről:

Vagy távolról is:

A felvételeken látszik, ahogy a gömb egy kis robbanás után lezuhan. Az amerikai információk szerint Amerika egy F-22-es vadászgépet küldött ki, a ballon pedig nagyjából 11 km-re zuhant le az Egyesült Államok partjaitól. A katonaság jelenleg próbálja kiszedni a 11 km-es sugárban terjedő törmelékeket a vízből, két haditengerészeti hajó és egy daru van a helyszínen.

A védelmi tisztviselőktől továbbá kiderült a léggömb útja is: a ballon először január 28-án lépett be az Egyesült Államok légterébe, majd 31-én átnézett Kanadába, majd visszament Amerikába. A ballont végül Montana államban észlelték, amely számos nukleáris rakétatelep központja.

A kilövés után Kína „erős elégedetlenségét és tiltakozását” fejezte ki Amerika lépése ellen, ők ugyanis úgy látják, az Egyesült Államok „túlreagálta”, és „erőszakot alkalmazott a pilóta nélküli repülőgép megtámadásakor”. Később azt is mondták, hogy a kínai léggömb „vis major helyezett miatt lépett be véletlenül” az amerikai területre.

Az Egyesült Államok ezzel szemben teljesen biztos benne, hogy kínai kémgömb került a területükre – a kémgömbök történetéről egyébként itt írtunk. A Pentagon kijelentette, a kémballon „megsértette Amerika szuverenitását”, Antony Blinken külügyminiszter pedig lemondta eredetileg vasárnap kezdődő pekingi útját is. Kína válaszul „rágalmazásokról” beszélt. Amerika mellé állt Tajvan is, a tajvani külügyminisztérium azt nyilatkozta, „a Kínai Kommunista Párt kormányának a nemzetközi jogot, illetve más országok légterét és szuverenitását sértő intézkedéseit nem szabad eltűrni egy civilizált nemzetközi közösségben”.

A CNN azt írja, a kínai állami média szombaton jelentette be, hogy az ország meteorológiai szolgálatának vezetőjét felmentették tisztségéből, amit egyes elemzők úgy értékeltek, hogy ezzel Peking azt az álláspontját próbálja alátámasztani, miszerint a magaslégköri ballon civil jellegű, főként meteorológiai célokat szolgált.

Zhuang Guotai péntekig a Kínai Meteorológiai Hivatal vezetője volt, de távozása erről a posztról nem volt váratlan. Zhuangot január végén választották meg Gansu tartomány politikai tanácsadó testületének vezetőjévé.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!