Részletesen beszélt egy dezertáló orosz tiszt arról, hogyan kínozták az ukránokat

2023. február 2. – 13:39

frissítve

Részletesen beszélt egy dezertáló orosz tiszt arról, hogyan kínozták az ukránokat
Konsztantyin Jefremov orosz főhadnagy nyíltan beszélt a háború borzalmairól – Fotó: BBC

Másolás

Vágólapra másolva

Az eddigi legmagasabb rangú orosz tiszt vallott arról, mi történt Ukrajnában a február 24-én elkezdődött háborúban. A Melitopolban szolgálatot teljesítő Konsztantyin Jefremovval a BBC készített megrázó interjút. Az orosz hadsereg tisztje február 10-én, vagyis két héttel a háború kitörése előtt érkezett meg az annektált Krím félszigetre. „Akkoriban senki sem hitte, hogy háború lesz. Mindenki azt hitte, hogy ez csak egy gyakorlat. Biztos vagyok benne, hogy még a rangidős tisztek sem tudták” – mondta az egykori főhadnagy.

Amikor kitörtek a harcok, vissza akart menni a csecsenföldi bázisára, de figyelmeztették, 10 évet is kaphat az ellenszegülésért. Félt, hogy börtönbe kerül, ezért akkor még nem pattant meg, noha már kocsiban ült.

A Krímből február 27-én Melitopolba vezényelték át. Beszámolt arról az interjúban, hogy az orosz katonák mindent elvittek, ami mozdítható, még egy fűnyírót is betettek a teherautóba, hogy majd az otthoni laktanya körül használják.

Áprilisban Bilmakba került az embereivel, ott volt tanúja a foglyok erőszakos kihallgatásának, az éheztetésnek. Egy bekötött szemű katona feje mellé fegyvert tartott az egyik orosz ezredes, megfenyegette, háromig számol, és vége az életének. Végül nem lőtte le, hanem csak közvetlenül a füle mellett sütötte el a ravaszt. Az egyik ukrán bevallotta, hogy mesterlövész, erre az orosz parancsnok üvöltve megkérdezte tőle, házas-e. Igennel felelt. A magas rangú tiszt parancsot adott, hogy hozzanak egy felmosót, mert lányt csinálnak belőle, és a videót elküldik a feleségének.

Jefremov olyan esetről is tud, amikor vallatás közben kiverték a fogát egy ukrán katonának, vagy lábon lőtték. Erre, a lábon lőtt ukrán katonára orosz egyenruhát adtak, hogy ellássák az orvosok, és segítsenek rajta.

A nyáron térhetett vissza Csecsenföldre, az osztagához – eredetileg aknamentesítésen dolgozott –, és akkor hivatalosan is jelezte kilépési vágyát.

„Elkezdtek fenyegetni. Azok a tisztek, akik egy napot sem töltöttek Ukrajnában, azt mondták nekem, hogy gyáva áruló vagyok. Nem engedték meg, hogy lemondjak. Elbocsátottak.”

A BBC-nek átadta a bizonyítékait, az eltávolításáról szóló dokumentumokat. 2022 szeptemberében, amikor részleges mozgósítást rendelt el Vlagyimir Putyin, elköltözött a házából, mert ott megjelentek a sorozásért felelős egységek. Jobb híján bérelt egyet, de félt a szomszédoktól, nehogy feljelentsék, mert ilyen esetre is volt példa. Felvette a kapcsolatot egy orosz emberi jogi csoporttal, amelyik segített neki abban, hogy elhagyja az országot.

A beszélgetés végén elnézést kért az ukránoktól, embert ugyan nem ölt, de nem tud megbocsátani magának, mert részt vett a háborúban. Így azt sem várhatja el, hogy mások megbocsássanak neki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!