Tenger alatti vulkán tört ki a csendes-óceáni Vanuatunál

2023. február 1. – 10:29

Másolás

Vágólapra másolva

Egy tenger alatti vulkán tört ki szerdán a csendes-óceáni Vanuatu egyik szigeténél. Az Epi szigetétől hat kilométerre keletre lévő vulkán a hajnali óráktól kezdve sűrű hamu- és gőzfelhőt lövell mintegy 100 méter magasba, írja az MTI a vanuatui meteorológiai központ egyik munkatársának közlése alapján.

A fővárostól, Port Vilától 68 kilométerre északra található vulkán körül 10 kilométeres biztonsági zónát alakítottak ki, a repülőgépeket és a hajókat figyelmeztették, maradjanak távol a területtől. A kormány egyik tisztségviselője, Philip Dick a sajtónak azt mondta, apróbb földmozgásokat is észleltek a vulkán térségében.

A vanuatui hatóságok ötös skálán egyes szintre emelték a riasztást, a területről utoljára 2004-ben jelentettek vulkánkitörést. Az Ausztráliától mintegy 1750 kilométerrel keletre található, 80 szigetből álló, nagyjából 280 ezer lakosú Vanuatu az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, így gyakoriak a szigetországban a földrengések és a vulkánkitörések.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!