Közös nyilatkozatot írt alá a francia, a holland és a román külügyminiszter Bukarestben

2023. január 28. – 09:23

Közös nyilatkozatot írt alá a francia, a holland és a román külügyminiszter Bukarestben
Wopke Hoekstra holland, Bogdan Aurescu és Catherine Colonna francia külügyminiszter a bukaresti találkozón, 2023. január 27-én – Fotó: a román külügyminisztérium Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A francia-holland-román biztonsági együttműködésről írt alá pénteken közös nyilatkozatot Catherine Colonna francia, Wopke Hoekstra holland és Bogdan Aurescu román külügyminiszter, írja az Agerpres.

A nyilatkozatban leszögezik, a három ország elkötelezett a diplomáciai kapcsolataik bővítése és elmélyítése, valamint a közös biztonságot fenyegető veszélyekkel való szembenézés képességének megerősítése mellett.

Kifejtik, a pénteken Bukarestben aláírt nyilatkozat jelzi, hogy előbbre kívánják vinni partneri kapcsolataikat többek között a külpolitika, a fenntartható fejlődés és más, közös érdeket képviselő kérdések terén.

Az aláírók megerősítették a NATO-n belüli együttműködést, valamint az Ukrajna és a Moldovai Köztársaság támogatására irányuló szándékot.

„Románia, Franciaország és Hollandia elítéli az orosz agressziót Ukrajnában. Fokozni fogjuk az ukrán népnek nyújtott támogatásunkat, hogy segítsük őket a hatékony önvédelemben. Megismételjük, hogy támogatjuk Ukrajna szuverenitását és területi integritását a nemzetközileg elismert határain belül, ugyanakkor többdimenziós segítséget nyújtunk Ukrajnának, többek között a hosszú távú ellenállóképesség kiépítése és az újjáépítése terén” – olvasható a nyilatkozatban.

A dokumentum említést tesz a Moldovai Köztársaságot segítő platformról, amelyet Románia, Franciaország és Németország kezdeményezett.

Ugyanakkor az aláírók elköteleződésüket fejezik ki az illegális migráció visszaszorítása mellett az erre vonatkozó uniós megállapodás szellemében.

Támogatják Románia schengeni csatlakozását

A dokumentum szerint Franciaország és Hollandia „türelmetlenül várja, hogy Románia a lehető legrövidebb időn belül csatlakozzon a schengeni övezethez.”

„Románia csatlakozása egyértelműen fogja bizonyítani azt az elvet, hogy a csatlakozás lehetséges, ha a feltételek teljesülnek. Románia, Franciaország és Hollandia kiemelkedő fontosságúnak tartja a schengeni térség ellenállóképességét és különösen a hatékony határellenőrzést, és az országok elkötelezettek amellett, hogy együttműködjenek – más partnerekkel is – az EU külső határainak biztonságosabbá tételéért” – írja a három külügyminiszter.

A dokumentum szerint Franciaország és Hollandia azt is támogatja, hogy Románia a közeljövőben csatlakozzon a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD).

A Bukarestben aláírt nyilatkozat kitér az MH17-es repülőgép ügyére is, hangsúlyozva az igazság kiderítésének és a vétkesek felelősségre vonásának fontosságát, hogy igazságot szolgáltassanak az áldozatoknak és rokonaiknak. Az üggyel foglalkozó holland bíróság novemberben közölte, hogy orosz gyártmányú Buk-rakétával lőtték le nyolc évvel ezelőtt a maláj légitársaság MH17-es járatszámú repülőgépét Kelet-Ukrajna fölött.

„Üdvözöljük az Emberi Jogok Európai Bíróságán és a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetnél folyó eljárásokat Oroszország ellen” – olvasható még a dokumentumban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!