Ártatlannak nyilvánították a dán hatóságok a gyermekük bántalmazásával vádolt román házaspárt

2023. január 28. – 13:15

Másolás

Vágólapra másolva

Nem emel vádat a dán ügyészség a román házaspár ellen, akiket 2022 elején azzal gyanúsítottak, hogy csecsemőjüket bántalmazták, és emiatt két hónapot előzetes letartóztatásban töltöttek, írja az Adevărul.

A romániai nyilvánosságban jelentős visszhangja volt az ügynek, most pedig Robert Sighiartău, a Nemzeti Liberális Párt parlamenti képviselője hívta fel rá ismét a figyelmet: Facebook-oldalán közölte, hogy Ionuţ és Sorana Rotundu a napokban kapták meg a hivatalos értesítést arról, hogy ügyüket lezárták és ártatlannak nyilvánították őket. A házaspár két hónapig ártatlanul ült börtönben, a kis Mathias pedig hat hónapot a szülei nélkül töltött, emelte ki a politikus, hozzátéve, hogy a dán államnak ezért fizetnie kell.

Az ügy lezárását a dán rendőrség ügyésze is megerősítette.

2022 elején az újszülött Mathias súlyos tünetekkel került kórházba, hányt, magas láza volt, a beteglap szerint koponyatörést szenvedett, bevérzései voltak a szeme mögött és az agyán. A személyzet úgy találta helyesnek, ha értesíti a rendőrséget, a szülőket pedig letartóztatták és két hónapot börtönben, külön cellákban töltöttek.

A román hatóságok 2022 júliusában közölték, hogy a felgyógyult babát hazahozták Romániába, és az anyai nagyszüleinél helyezték el. A kis Mathias a szülők közösségi oldalán posztolt információk szerint már jól van.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!