Moszkvának dolgozott a férfi, aki miatt a törökök összevesztek a svédekkel

2023. január 27. – 07:44

Másolás

Vágólapra másolva

Orosz propagandaoldalnak is dolgozott az a férfi, aki kitalálta a svédországi Korán-égetést, írja a Hvg.hu a finn Helsingin Sanomat nevű újságra hivatkozva. Felvetődik, hogy Moszkva állhat a hátterében annak a stockholmi provokációnak, amin a skandináv ország NATO-csatlakozása múlhat.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök hétfőn beszélt arról, hogy Törökország nem fogja támogatni Svédország NATO-csatlakozását, mert a skandináv ország „nem tartja tiszteletben Törökország és a muszlimok vallási érzéseit”. Szombaton a stockholmi török nagykövetség közelében a radikális jobboldali iszlám- és bevándorlásellenes dán–svéd aktivista elégette a Korán egy példányát.

A muszlimok szent könyvét elégető dán–svéd kettős állampolgár, Rasmus Paludan azonban nem saját ötlettől vezérelve csinálta ezt, hanem egy Chang Frick nevű svéd újságíró tanácsára – írja a finn lap. Frick korábban az orosz Russia Today médiahálózatához tartozó Ruptly munkatársa volt. Paludan azt is közölte, a Korán-égetéssel zajló demonstráció bejelentéséhez szükséges adminisztrációs díjat is Frick fizette ki neki, ezt a svéd újságíró is elismerte, ugyanakkor azt tagadta, hogy ő vette volna rá Paludant a Korán elégetésére.

A 39 éves Frick a Nyheter Idag nevű online portál főszerkesztője, és a bevándorlásellenes Svédországi Demokraták párt online csatornájának, a Riksnek is műsorvezetője. Korábban többször megfordult Moszkvában, és rendszeres szereplője volt az orosz propagandamédia műsorainak.

A mosolygós Rasmus Paludan, Koránnal a kezében – Fotó: Fredrik Sandberg
A mosolygós Rasmus Paludan, Koránnal a kezében – Fotó: Fredrik Sandberg

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy Erdoğan szerint Svédországnak és Finnországnak körülbelül 130, a törökök által terroristának tartott embert kell kiutasítania vagy kiadnia Törökországnak ahhoz, hogy Ankara támogassa a NATO-csatlakozásukat.

Svédország és Finnország még 2022. június végén jelezte a NATO-nak, hogy csatlakozna a katonai szövetséghez. Ennek jóváhagyásához mind a harminc tagország támogatása kell. A két ország NATO-ba való felvételét a magyarok és a törökök kivételével már minden tagállam elfogadta. Kommunikációban a magyar kormány is helyesli ezt a lépést, de hivatalosan még nem írták alá a dolgot.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!