Hivatalos, hogy az USA és Németország is harckocsikat küld Ukrajnának

2023. január 25. – 19:09

Másolás

Vágólapra másolva

Németország megerősítette, hogy hetek óta tartó diplomáciai nyomást követően Leopard 2-es harckocsikat küld Ukrajnának, írja a Telex. Steffen Hebestreit német kormányszóvivő szerint Olaf Scholz kancellár a szerdai kabinetülésen jelentette be a döntést. Szerdán ugyanakkor Joe Biden amerikai elnök is bejelentette, hogy az USA M1 Abrams tankokat küld Ukrajnának.

Tankok igen, szárazföldi csapatok nem

„A szövetségi kormány úgy döntött, hogy Leopard 2-es harckocsikat bocsát az ukrán fegyveres erők rendelkezésére” – közölte szerdán Steffen Hebestreit. „Ez a Németország legközelebbi európai és nemzetközi partnereivel folytatott intenzív konzultációk eredménye” – fogalmazott a szóvivő azzal, hogy a döntés illeszkedik a korábbiak sorába.

Olaf Scholz német kancellár a német parlamentben felszólalva ugyanakkor arról is beszélt, hogy a NATO-csapatok közvetlen részvételére, és szárazföldi németországi csapatokra sem kell számítani az orosz-ukrán háborúban.

A britek, a lengyelek és a franciák és üdvözlik a németek döntését. Rishi Sunak brit miniszterelnök megfelelő döntésnek nevezte, hogy több NATO-szövetséges tankot küld Ukrajna számára. „A Challenger 2-essel ezek mind erősíteni fogják Ukrajna tűzerejét” – fogalmazott a brit Challenger 2-es harckocsikra utalva. A brit kormány január 14-én jelentette be, hogy 12-t küld ezekből Ukrajnának a védekezés érdekében.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Twitteren köszönte meg Olaf Scholz német kancellárnak, hogy engedélyezte a Leopard 2-esek adományozását. „Együtt erősebbek vagyunk” – tette hozzá Morawiecki. Más országok mellett a lengyelek is nyomasztották mostanra Németországot a döntéssel, amire azért kellett ennyit várni, mert a német törvények szerint az országban gyártott, hadviselésre szánt fegyverek exportjához szükség van a szövetségi kormány jóváhagyására.

A francia kormány szintén közleményt adott ki, amelyben üdvözölte a német kormány döntését. A francia kormány AMX10 RC harckocsikat küldött Ukrajnának.

Egy zászlóaljnyi a legjobban felszerelt tankokból

A BBC összefoglalója szerint Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy összesen 31 M1 Abrams harckocsit küldenek Ukrajnának, ami egy ukrán zászlóaljnak felel meg. Az elnök szerint ezek a világ legjobban felszerelt tankjai.

Biden azt is bejelentette, az Egyesült Állomok kiképzést és karbantartást is biztosít majd Ukrajnának, hogy a tankok a harctéren is megállják a helyüket.

Az amerikai elnök állítása szerint „hálás” Olaf Scholz kancellárnak Németország felajánlásáért, hogy Leopard 2-es harckocsikat küld Ukrajnának.

A hírek szerint Scholz megenyhülésében nagy szerepet játszott, hogy a németekkel párhuzamosan az amerikai kormány is harckocsikat küld Ukrajnába, ami Berlin fő feltétele volt. Szerda reggel egyébként közösen egyeztetettek az Ukrajnának küldendő segítségről az amerikai, a német, a francia, a brit és az olasz vezetők. A németek csak ezután jelentették be a támogatásukat.

Ahogyan a Telex összefoglalójából kiderül, az Egyesült Államok sokáig nem akart saját harckocsikat adni Ukrajnának, mert azok szerintük nem ideálisak az ukrajnai viszonyokhoz. Bide sajtótájékoztatóján meg is kérdezték az elnököt, hogy miért változtatta meg az USA a korábbi álláspontját. Biden azt mondta, hogy biztos akart lenni abban, hogy a nyugati szövetségesek összehangoltan cselekednek.

„Németország nem kényszerített arra, hogy megváltoztassam a véleményemet” – mondta. „Biztos akartam lenni abban, hogy mindannyian együtt vagyunk, ahogy most is tesszük” – mondta az elnök. A szerdai bejelentésekor Scholz is azt mondta, hogy hogy Németország „szoros nemzetközi koordináció” keretében adja át a Leopardokat Ukrajnának.

Németországon kívül Finnországban, Dániában, Norvégiában, Hollandiában, Spanyolországban és Portugáliában is felmerült Leopard-szállítás. A legfrissebb hírek szerint Bjørn Arild Gram norvég védelmi miniszter az NRK közszolgálati televíziónak nyilatkozta, hogy Norvégia is fog küldeni Leopard 2-es harckocsikat Ukrajnába. Arról egyébként nem árult el részleteket, hogy Norvégia hány tankot szállít.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!