Őrizetbe vették a Norvégiába szökött Wagner-zsoldost, de ügyvédje tagadja, hogy ki akarnák toloncolni

2023. január 23. – 16:41

Másolás

Vágólapra másolva

A norvég rendőrség őrizetbe vette az orosz Wagner zsoldoscsoport egykori parancsnokát, aki nemrég Norvégiába menekült, de ügyvédje elutasította azokat a feltételezéseket, hogy esetleg kitoloncolnák Oroszországba – írja a Reuters.

A 26 éves orosz férfi január 13-án szökött át a zöldhatáron Oroszországból Norvégiába. Andrej Medvegyev állítása szerint a négyhónapos szerződése lejárta után, 2022. november 6-án ott akarta hagyni a Wagnert, de a parancsnokai nem engedték, egyoldalúan meghosszabbították a megbízását. Ezután Oroszországban kezdett el bujkálni, majd a disszidálás mellett döntött. A férfi azt nyilatkozta, el fogja mondani a norvég rendőrségnek és ha kell, nemzetközi bíróságnak is mindazt, amit tapasztalt. Történetéről ebben a cikkben írtunk részletesen.

A Medvegyevet segítő emberi jogi szervezet, a Gulagu.net-nek Medvegyev azt mondta, vasárnap őrizetbe vették és megbilincselték a szállodában, ahol megszállt, majd egy fogdába vitték. A Gulagu.net szerint a férfinak azt mondták, hogy kitoloncolás fenyegeti, ezt viszont az ügyvédje cáfolta.

Andrej Medvegyev Oslóban, 2023. január 15-én – Fotó: Gulagu.net / Reuters
Andrej Medvegyev Oslóban, 2023. január 15-én – Fotó: Gulagu.net / Reuters

Brynjulf Risnes, Medvegyev norvég jogi képviselője a Reutersnek azt mondta:

„A kitoloncolás kockázata? Nulla.”

Az ügyvéd szerint a rendőrség azért vette őrizete Medvegyevet, mert „nem értettek egyet” a biztonsága érdekében hozott intézkedésekkel. „Nagyon szigorú biztonsági intézkedések hatálya alatt áll, és nem értünk egyet abban, hogy ezeket hogyan alkalmazzák. Ezek okoztak súrlódásokat” – mondta Risnes.

A norvég hatóságok nem kommentálták az ügyet.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!