Ketchupön és leveskockán élve hánykolódott a tengeren 24 napig egy dominikai vitorlázó

2023. január 21. – 12:43

Másolás

Vágólapra másolva

Huszonnégy napon keresztül sodródott a Karibi-tengeren egy dominikai férfi, akit végül a kolumbiai haditengerészet mentett ki.

A 47 éves Elvis François azt mondta, még decemberben, a Holland-Antillákhoz tartozó Szent Márton-szigetéről indult el, majd kisodródott a nyílt tengerre, és nem tudott visszatérni a partra.

A férfi vitorlását a levegőből vették észre a Guajira-félszigettől 120 tengeri mérföldre, hogy bajban van François az a hajótestre pingált „help” (segítség) feliratból is világossá vált. Végül egy konténerhajó vitte őt Cartagena kikötővárosába, a vitorlását pedig magára hagyták.

A több mint három hetet François a hajón talált élelmiszerekből próbálta kihúzni, ketchupöt, fokhagymaport és leveskockákat evett. Az ivást esővízből oldotta meg, egy ruhával fogta fel a csapadékot. A férfi lefogyott, de ezzel együtt jó egészségi állapotban maradt.

A hajóba folyamatosan szivárgott be a víz, így azt is folyamatosan el kellett távolítania. Azt mondta, barátaival próbált rádión kapcsolatba lépni, de elveszítette a jelet, így nem tudott beszélni velük, ezek után nem tehetett mást, mint várakozott. Azért több módszerrel próbált jelzést adni, tüzet rakott a hajón, majd egy repülőgépnek tükörrel jelzett, így is vették észre.

„Egyszer elvesztettem a reményt, és a családomra gondoltam, de köszönöm a parti őrségnek. Ha nem lennének, nem mesélném el a történetet” – mondta François.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!