Eva Kaili ügyvédje szerint a korrupcióval vádolt volt EP-alelnököt középkori módszerekkel kínozzák

2023. január 20. – 09:51

Másolás

Vágólapra másolva

A korrupciós botrányba keveredett volt EP-alelnök, Eva Kaili ügyvédje állítja, védencét „középkori módszerekkel” kínozzák a belga hatóságok – írja a Euroctiv.com.

A görög szocialista európai parlamenti képviselőt és három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupció vádjával indított nyomozás részeként. A gyanú szerint Kaili pénzt kapott azért, hogy befolyásolja az Európai Parlament Katarral kapcsolatos döntéseit. A nyomozás keretében tartott házkutatások során a rendőrök mintegy másfél millió euró (kb. 607 millió forint) készpénzt találtak és foglaltak le. Kaili tagadta, hogy bármi törvénytelent tett volna, ugyanakkor korábban részleges beismerést tett. A nő jelenleg előzetes letartóztatásban van Brüsszelben.

Ügyvédje, Mihalisz Dimitrakopulosz állítása szerint Kailit 16 órán keresztül hallgatták ki, elkülönítve tartották fogva folyamatosan égő fények mellett, és nem adtak neki egy második takarót sem, amit azért kért, mert fázott a fogdában.

Az ügyvéd szerint a „középkori stílusú kínzások” nem a börtönben történtek, hanem a rendőrség épületében, ahol a kihallgatások zajlottak. Az ügyészség egyelőre nem reagált a vádakra.

Kaili nemrég újabb kérelmet nyújtott be szabadlábra helyezésére, amelyet a belga bíró csütörtökön elutasított, attól tartva, hogy megpróbálhat bizonyítékokat megsemmisíteni és megváltoztatni a nyomozás menetét. A volt képviselő ragaszkodik ahhoz, hogy ártatlan, és fogalma sincs olasz partnere, Francesco Giorgi és a botrány állítólagos kiagyalója, Antonio Panzeri illegális tevékenységéről.

Ügye nem áll jól, miközben gyűlnek ellene a bizonyítékok, Panzeri vádalkut kötött a belga hatóságokkal, és részletes vallomást tett azért, hogy kedvezményt kapjon a büntetésből. Panzeri bevallotta, hogy aktívan részt vett korrupciós ügyekben Katarral és Marokkóval kapcsolatban, és állítólag Kaili szerepéről is beszélt a nyomozóknak.

A vesztegetési botrányról és annak politikai visszhangjairól ebben a cikkben írtunk részletesen.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!