Bolsonaro elismerte, hogy követett el hibákat

2023. január 17. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

Elismerte, hogy elkövetett „néhány hibát” hivatali ideje alatt Jair Bolsonaro volt brazil elnök, aki erről egy hétfőn nyilvánosságra került videón beszélt támogatói előtt az Egyesült Államokban – írja az MTI.

„Négy év alatt minden nap hétfőnek tűnt. Voltak hibák? Igen, voltak, ez logikus. Elkövettünk néhány hibát” – mondta a Metrópoles hírportálon megjelent videóban a politikus, ahol kötetlen, laza hangulatban beszélget a köré gyűlt emberekkel a háznak a kapujában, ahol a floridai Orlandóban megszállt:

Brazíliában január 8-án zavargások törtek ki, melynek során a volt államfő hívei a fővárosban megrohanták az elnöki hivatalt, a törvényhozás és a legfelsőbb bíróság székházát és súlyos károkat okoztak.

A rendbontás előtt Bolsonaro egy videófelvételen megkérdőjelezte az októberi elnökválasztás legitimitását. Azt állította, hogy Lulát nem választották meg, hanem a legfelsőbb bíróság és a brazil választási hatóság juttatta hatalomra. Az ügyészek szerint ezzel az állítással az erőszakos tiltakozások egyik „ideológusa és felbujtója” lehetett a volt elnök. A zavargások során mintegy ezerkétszáz embert vettek őrizetbe.

„Sajnálom, ami 8-án történt, hihetetlen” – mondta híveinek Bolsonaro a metaforákban és hasonlatokban gazdag beszédben. A január elseje óta hivatalban lévő Lula-kormány a történteket terrorcselekménynek nevezte. Bolsonaro elítélte az „ámokfutást”, és tagadta, hogy köze lenne a támadásokhoz.

A politikus december 30-án, hivatali idejének lejárta előtt két nappal családjával együtt az Egyesült Államokba repült, így kijátszotta, hogy január elsején – a szokásoknak megfelelően – át kelljen adnia az elnöki szalagot utódjának, Luiz Inácio Lula da Silvának. Bolsonaro azóta Orlandóban tartózkodik, ahol családjával José Aldo, MMA-harcos luxus üdülőhelyen található otthonában időzik.

Bolsonaro néhány napig kórházban volt Floridában, miután alhasi fájdalmat érzett (a politikust 20018-ban szúrták hasba, azóta többször szorult már kórházi ellátásra). A kórházból múlt kedden engedték ki. Egyelőre bizonytalan, meddig marad az Egyesült Államokban.

Támogatói mindenesetre azt tanácsolják neki, hogy ne térjen vissza Brazíliába, ahol a legfelsőbb bíróság nemrég kilátásba helyezte, vizsgálni fogja szerepét a január 8-án kirobbant zavargásokban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!