Rendőrök vitték el Greta Thunberget egy németországi lignitbányától

2023. január 17. – 20:32

Másolás

Vágólapra másolva

Greta Thunberget őrizetbe vette a német rendőrség egy Észak-Rajna-Vesztfália tartományban tartott keddi tüntetésen. A rendőrség azt közölte, hogy a 20 éves svéd klímaaktivista egy olyan csoport tagja volt, akik a Garzweiler 2 külszíni lignitbánya szélénél ültek – írja a BBC.

„Greta Thunberg egy aktivistákból álló csoport tagja volt, akik a bánya széle felé siettek. Őt azonban ezután megállítottuk, és ezzel a csoporttal együtt kivittük a közvetlen veszélyzónából, hogy megállapítsuk a személyazonosságukat. (…) Nincs ok arra, hogy napokig fogva tartsák őket. Lehet, hogy csak órákig tart, vagy azonnal elmehetnek” – mondta az aacheni rendőrség szóvivője a Reutersnek, hozzátéve, hogy az egyik aktivista beugrott a bánya aknájába.

Rendőrök viszik ki Greta Thunberg svéd klímaaktivistát a Garzweiler lignitbánya széléről – Fotó: Roberto Pfeil / dpa / AFP
Rendőrök viszik ki Greta Thunberg svéd klímaaktivistát a Garzweiler lignitbánya széléről – Fotó: Roberto Pfeil / dpa / AFP

A Garzweiler 2 bánya kilenc kilométerre található Lützerath falutól, ahol múlt héten klímaaktivisták ezrei tiltakoztak az ellen, hogy a közeli lignitbánya bővítése miatt lebontsák az évek óta lakatlan települést. A múlt heti demonstráción Thunberg is részt vett. A falut végül hat nap után hagyták el a legtovább kitartó aktivisták.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!