Elfogták a Cosa Nostra egyik főnökét

2023. január 16. – 11:15

Elfogták a Cosa Nostra egyik főnökét
Forrás: Palermói rendőrség (OCCRP / Palermo Police)

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogták Olaszország legkeresettebb maffiafőnökét, Matteo Messina Denarót, írja a BBC. A férfi harminc évig volt szökésben, most egy palermói magánklinikán bukkantak a nyomára. A hatóságok őt tartják a hírhedt szicíliai Cosa Nostra maffia egyik vezetőjének.

Egy videóból kivágott kép Matteo Messina Denaro elfogásáról – Fotó: Carabinieri via Reuters
Egy videóból kivágott kép Matteo Messina Denaro elfogásáról – Fotó: Carabinieri via Reuters

„Ez egy hatalmas győzelem Olaszország számára” – mondta Giorgia Meloni olasz miniszterelnök.

A Guardian cikke szerint Matteo Messina Denarót távollétében életfogytiglanra ítélték két ügyész, Giovanni Falcone és Paolo Borsellino 1992-es meggyilkolásáért. Köze lehetett az egy évvel később Firenzében, Rómában és Milánóban elkövetett robbantásos merényletekhez is, amelyekben összesen tíz ember halt meg. 2002-ben újra életfogytiglanra ítélték, mert több tucat ember likvidálására adott parancsot, de ő maga is részt vett a gyilkosságokban.

„Megtöltöttem egy temetőt, teljesen egyedül”

– neki tulajdonítják ezt a mondatot. A Diabolik becenéven is ismert, jelenleg hatvanéves férfit Bernardo Provenzano 2016-os és Salvatore Riina 2017-es halála óta a szicíliai maffia egyik vezetőjelöltjeként tartották számon.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!