A brit kormány először blokkol egy skótok által elfogadott törvényt

2023. január 16. – 21:40

Másolás

Vágólapra másolva

A Downing Street egy eddig példátlannak számító lépéssel megakadályozná, hogy a törvényi szintre emelkedjen a skótok egyik, a nemek közti egyenlőségről szóló reformja, ami 16 évre csökkentené a nem megváltoztatására vonatkozó korhatárt – írja a Sky News.

Alister Jack Skóciáért felelős államtitkár megerősítette, hogy kedden élni fog azon jogával, amivel megakadályozhatja, hogy egy törvényt a király elé küldjenek jóváhagyásra. A reformjavaslatot a skót parlament többsége az előző hónapban elfogadta. A hírt akkor Nicola Sturgeon, Skócia miniszterelnöke és több egyenlőségért küzdő szervezet is üdvözölte. Az új jogszabály többek közt 16 évre vinné le azt a korhatárt, ami után kérhető a nem megváltoztatása.

Az Egyesült Királyság miniszterei attól tartanak, hogy a törvény jóváhagyása „nemi turizmushoz” vezetne.

Ezentúl az is problémát okozna, hogy a Skócia területén nemet változtatók az Egyesült Királyság többi részén gyakorlatilag eltérő nemmel rendelkeznének.

A Skóciáért felelős államtitkár bízik, hogy összhangban a skót parlamenttel újra tudják majd gondolni a törvényjavaslatot. Nicola Sturgeon azonban élesen bírálta a kormány döntését. „Ez egy támadás a demokratikusan megválasztott skót parlament ellen” – mondta.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!